Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, ale może uda Wam się zrobić jeszcze odrobinę smacznych wiśni deserowych?
Sama osobiście za nimi nie przepadam, ale takie w ciastach uwielbiam! Zrobiłam tylko kilka słoiczków i już teraz żałuję że tak mało :)
Składniki:
Na ok 7 (250ml) słoiczków
2.5 kg wiśni
1 kg cukru kryształu
150ml miodu pitnego
Sposób przygotowania:
Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami miodu pitnego.
Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut.
Wiśnie doskonale nadają się do ciast, kremów oraz lodów.
Sama osobiście za nimi nie przepadam, ale takie w ciastach uwielbiam! Zrobiłam tylko kilka słoiczków i już teraz żałuję że tak mało :)
Składniki:
Na ok 7 (250ml) słoiczków
2.5 kg wiśni
1 kg cukru kryształu
150ml miodu pitnego
Sposób przygotowania:
Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając.
Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami miodu pitnego.
Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut.
Wiśnie doskonale nadają się do ciast, kremów oraz lodów.
Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie zapraszam na mój blog.
OdpowiedzUsuńhttp://magiakasi.blogspot.com/2015/08/nominacje-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam