Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 12 sierpnia 2015

Wiśnie deserowe w miodzie pitnym

Sezon na wiśnie powoli dobiega końca, ale może uda Wam się zrobić jeszcze odrobinę smacznych wiśni deserowych?
Sama osobiście za nimi nie przepadam, ale takie w ciastach uwielbiam! Zrobiłam tylko kilka słoiczków i już teraz żałuję że tak mało :)


Składniki:

Na ok 7 (250ml) słoiczków
2.5 kg wiśni
1 kg cukru kryształu
150ml miodu pitnego


Sposób przygotowania:

Wiśnie dokładnie drylujemy. Zasypujemy cukrem i odstawiamy pod przykryciem na kilka godzin. Po tym czasie stawiamy na gazie i od momentu wrzenia gotujemy ok 15 minut cały czas mieszając. 
Wiśnie przecedzamy i dobrze odciskamy z nadmiaru soku. Przekładamy do wyparzonych słoiczków, ubijamy łyżką i zalewamy ok 3 łyżkami miodu pitnego.  
Pozostały sok przelewamy do małych buteleczek i zakręcamy. Zarówno sok jak i wiśnie pasteryzujemy ok 5 minut. 


 Wiśnie doskonale nadają się do ciast, kremów oraz lodów. 


1 komentarz:

  1. Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę wziąć udział w zabawie zapraszam na mój blog.
    http://magiakasi.blogspot.com/2015/08/nominacje-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)