Mój autorski pomysł na wykorzystanie makaronu i pomidorów. To właśnie ten przepis brał udział w konkursie zmagań blogerów organizowanym przez Makarony Polskie.
A Wasze głosy pomogły mi wygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :)
Składniki:
Na 12 sztuk:
200g makaronu typu świderki
3 tortille o śr ok 30 cm
4 pomidory
6 pieczarek
10 dkg sera żółtego
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju smakowego (pomidor, papryka ostra, bazylia)
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz do smaku
12 nitek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Tortille dzielimy na ćwiartki, zwijamy jak na zdjęciu.
2. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i dzielimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na łyżce masła. Do rumianych składników przekładamy cząstki pomidorów, posiekany tymianek oraz bazylię i gotujemy cały czas mieszając aż do zredukowania się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach.
A Wasze głosy pomogły mi wygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :)
Składniki:
Na 12 sztuk:
200g makaronu typu świderki
3 tortille o śr ok 30 cm
4 pomidory
6 pieczarek
10 dkg sera żółtego
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka oleju smakowego (pomidor, papryka ostra, bazylia)
1 pęczek pietruszki
sól, pieprz do smaku
12 nitek szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Tortille dzielimy na ćwiartki, zwijamy jak na zdjęciu.
2. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy skórkę i dzielimy na małe kawałki. Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy na łyżce masła. Do rumianych składników przekładamy cząstki pomidorów, posiekany tymianek oraz bazylię i gotujemy cały czas mieszając aż do zredukowania się sosu i wyparowania nadmiaru wody. Dosypujemy pietruszkę i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki siekamy w talarki i podsmażamy bez dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego.
3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 10 minut. Podajemy na ciepło. Smacznego!
Do nadzienia makaronowego można także dodać drobno pokrojonego kurczaka usmażonego w przyprawach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.