Zdecydowanie bardziej od kiszonych smakują mi konserwowe, dlatego jak tylko dostałam zapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :)
Przepis na zalewę dostałam od Mamy.
Składniki:
Na ok 20 litrowych słoików:
10kg ogórków (nie za dużych)
ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
4 ok 10cm kawałki chrzanu
1 opakowanie liści laurowych
1 opakowanie ziela angielskiego
1/2 opakowania gorczycy
Zalewa:
7 litrów wody
1 litr octu
32 łyżeczki cukru
23 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Ogórki moczymy w wodzie ok godziny, a następnie myjemy i osuszamy na ścierkach. Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.
Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie.
2. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie.
Przepis na zalewę dostałam od Mamy.
Składniki:
Na ok 20 litrowych słoików:
10kg ogórków (nie za dużych)
ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
4 ok 10cm kawałki chrzanu
1 opakowanie liści laurowych
1 opakowanie ziela angielskiego
1/2 opakowania gorczycy
Zalewa:
7 litrów wody
1 litr octu
32 łyżeczki cukru
23 łyżeczki soli
Sposób przygotowania:
1. Ogórki moczymy w wodzie ok godziny, a następnie myjemy i osuszamy na ścierkach. Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.
Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie.
2. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie.
Smacznego!
Też je lubię :) Ale jednak bardziej kiszonki :)
OdpowiedzUsuńTeż bardzo lubię :) ale jak do tej pory najbardziej smakują mi kupne..... bo nie trafiłam jeszcze na taki idealny przepis. A może to wina ogórków albo moja?!? :p
OdpowiedzUsuń