Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 18 sierpnia 2015

Ogórki konserwowe

Zdecydowanie bardziej od kiszonych smakują mi konserwowe, dlatego jak tylko dostałam zapas świeżo zebranych, to przygotowałam 20 słoików. Dla nas powinno wystarczyć :)
Przepis na zalewę dostałam od Mamy. 


Składniki:

Na ok 20 litrowych słoików:
10kg ogórków (nie za dużych)
ok 20 małych gałązek kopru razem z nasionami
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
4 ok 10cm kawałki chrzanu
1 opakowanie liści laurowych
1 opakowanie ziela angielskiego
1/2 opakowania gorczycy

Zalewa:
7 litrów wody
1 litr octu
32 łyżeczki cukru
23 łyżeczki soli


Sposób przygotowania:

1. Ogórki moczymy w wodzie ok godziny, a następnie myjemy i osuszamy na ścierkach. Marchewkę i cebulę kroimy w plastry. Każdy korzeń chrzanu dzielimy na 5 części.  
Do wyparzonych słoiczków wrzucamy na spód kilka plastrów marchwi, cebuli oraz jeden zwinięty pęd kopru i kawałek chrzanu. Dodatkowo dajemy liścia laurowego, kilka ziarenek ziela angielskiego i ok 1 płaską łyżeczkę gorczycy. Ogórki układamy najpierw pionowo, a następnie poziomo tak by zachodziły ciasno na siebie. 



 2. Wodę, ocet, cukier oraz sól doprowadzamy do wrzenia i zalewamy ogórki. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy ok 10 minut. Po wyciągnięciu odwracamy do góry dnem. By ogórki nabrały odpowiedniego aromatu i były odpowiednio zakonserwowane potrzebują poleżeć minimum dwa tygodnie. 


Smacznego!
 

2 komentarze:

  1. Też je lubię :) Ale jednak bardziej kiszonki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Też bardzo lubię :) ale jak do tej pory najbardziej smakują mi kupne..... bo nie trafiłam jeszcze na taki idealny przepis. A może to wina ogórków albo moja?!? :p

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)