Nie za słodkie, ale za to mięciutkie i pulchniutkie ślimaczki drożdżowe z owocami lata- borówkami i jagodami. Osobiście użyłam mrożonych- rozmrożonych, ale nic to nie zaszkodziło :) Śmiało można także użyć dostępnych świeżych owoców, a jeśli zachomikujemy takowe do zimy, to i wtedy możemy cieszyć się pysznymi drożdżówkami :)
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mleka 3.2%
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
50g drożdży
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g masła
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Nadzienie:
30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wody przegotowanej, letniej
sok z 1/2 cytryny
Ponadto:
1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli nawet jest lekko klejące, to nie podsypujemy mąką, by drożdżówki były bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia, najlepiej pod bawełnianym przykryciem.
2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm. Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut.
3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki.
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mleka 3.2%
1/3 szklanki jogurtu naturalnego
2 jajka
50g drożdży
4 łyżki cukru kryształu
2 łyżeczki cukru waniliowego
50g masła
3 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Nadzienie:
30dkg świeżych lub- jak u mnie- mrożonych jagód i borówek
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
4 łyżki wody przegotowanej, letniej
sok z 1/2 cytryny
Ponadto:
1 jajko
Sposób przygotowania:
1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy delikatnie (nie gotujemy!) i łączymy z jogurtem oraz drożdżami. Masło topimy, jajka ucieramy z cukrem kryształem oraz cukrem waniliowym. Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i wyrabiamy ok 10 minut. Jeśli nawet jest lekko klejące, to nie podsypujemy mąką, by drożdżówki były bardziej pulchne.Pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia, najlepiej pod bawełnianym przykryciem.
2. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok 18x30cm. Jagody, borówki, cukier trzcinowy oraz mąkę ziemniaczaną łączymy ze sobą i wykładamy na przygotowane ciasto, które zwijamy w roladę wzdłuż szerszego boku. Dzielimy na 12 części i układamy leżąco na wyłożonej papierem blaszce robiąc ok 2cm odstępy. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na ok 20 min. Bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 st C piekarnika na ok 25 minut.
3. W czasie pieczenia przygotowujemy lukier mieszając ze sobą przegotowaną wodę, cukier puder oraz sok z cytryny. Gotowym polewamy jeszcze ciepłe drożdżówki.
Wyglądają wyjątkowo smakowicie! :)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne :) Nie ma to jak domowe wypieki.
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto drożdżowe z owocami,w zimie mam je w zamrażarce a chcę wykorzystać...
OdpowiedzUsuń