Lubicie ciasto francuskie? Bo ja wprost uwielbiam :) Zarówno na słodko jak i na słono. Mając to na uwadze przygotowałam na urodziny Olka taką szybką przekąskę z ciasta, salami, pieczarek i sera. Nie dość, że smaczne, to jeszcze fajnie się prezentują!
Składniki:
Na 15 sztuk:
1 płat ciasta francuskiego
20 dkg salami np bankietowe
5 pieczarek
15 dkg wędzonego sera żółtego
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2cm od końca, by lepiej zwinąć.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut.
Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Można podawać je z filiżanką barszczu czerwonego.
Składniki:
Na 15 sztuk:
1 płat ciasta francuskiego
20 dkg salami np bankietowe
5 pieczarek
15 dkg wędzonego sera żółtego
1 jajko
szczypta soli
szczypta pieprzu
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwijamy i układamy na nim wzdłuż szerszego boku salami, plastry pieczarek i starty żółty ser. Pozostawiamy ok 2cm od końca, by lepiej zwinąć.
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na wyłożonej papierem blaszce w niewielkich odstępach. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z odrobiną soli i pieprzu i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st C na ok 30 minut.
Ślimaczki smakują dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno.
Można podawać je z filiżanką barszczu czerwonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.