Szpinakowy makaron tak mi posmakował że zrobiłam jego kolejną wersję,
tym razem z duszonym łososiem w sosie śmietanowym. Idealnie miękki i
delikatnie przyprawiony skradł moje serce w tym daniu.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 duża garść szpinaku
1 jajko
1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki
300g fileta z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
100ml śmietanki 30%
4 łyżki pestek granata
pieprz do smaku
1 duża garść szpinaku
1 jajko
1/3 łyżeczki soli + odrobina do posolenia rybki
300g fileta z łososia
2 łyżki oliwy z oliwek
100ml śmietanki 30%
4 łyżki pestek granata
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
W przesianej na blat mące robimy wgłębienie, wbijamy jajko, solimy i
dodajemy posiekany drobno szpinak. Siekamy całość, wyrabiamy dłońmi i
wałkujemy. Cieniutkie ciasto kroimy maszynką lub nożem na szerokość ok
5-6mm. Gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Łososia myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy rybę, doprawiamy, podlewamy śmietanką i cały czas
mieszamy aż do miękkości. Łączymy z makaronem i pestkami granatu,
podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.