Zdążyłam już zapomnieć jak smakowały, ale poszły wszystkie, więc chyba były całkiem całkiem.
Ja to w ogóle lubię takie "ciasteczka". Nie dość, że od razu każdy może dostać po jednej, to jeszcze robi się je szybko. Teraz żal nie skorzystać ze świeżych owoców, ale pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka. Możliwości jest wiele!
Składniki na 12 sztuk:
200g jogurtu naturalnego gęstego
½
szklanki mąki pszennej
¾
szklanki cukru kryształu
½
szklanki drobno zmielonych orzeszków ziemnych solonych
½
tabliczki drobno posiekanej czekolady deserowej
½
szklanki oleju rzepakowego
½
szklanki kakao
1 płaska
łyżeczka proszku do pieczenia
½
płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
Lukier
wiśniowy:
4 łyżki
soku wiśniowego
½
szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
Wiśnie
deserowe ze słoika
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Wszystkie
składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość
7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do ⅔
wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie.
Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem,
gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Jajka, cukier oraz jogurt naturalny
ubijamy do połączenia składników. W osobnej misce łączymy mąkę, posiekane
drobno orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao.
Dodajemy partiami do masy jajecznej naprzemiennie z olejem, cały czas
mieszając. Ciasto nakładamy do ⅔
wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie.
Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem. Gotowym
lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki.
Kradnę jedną :-)
OdpowiedzUsuń