Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 16 sierpnia 2017

Babeczki czekoladowo- orzechowe z wiśniami

Śladu po nich nie ma. Upieczone chyba z 2 miesiące temu zaplątały się pomiędzy innymi przepisami. Muszę je sobie jakoś specjalnie oznaczać, co by mieć większą przejrzystość i jasność, czym się już z Wami podzieliłam, a co nabiera mocy.
Zdążyłam już zapomnieć jak smakowały, ale poszły wszystkie, więc chyba były całkiem całkiem.
Ja to w ogóle lubię takie "ciasteczka". Nie dość, że od razu każdy może dostać po jednej, to jeszcze robi się je szybko. Teraz żal nie skorzystać ze świeżych owoców, ale pyszne muffinki przygotujesz także zimą czy wiosną. Wtedy fajnie wykorzystać nasze lato zamknięte w słoiku, dżemy, konfitury czy po prostu udekorować owocami z syropu wierzch naszego smakołyka. Możliwości jest wiele!


Składniki na 12 sztuk:

2 jajka
200g jogurtu naturalnego gęstego
½ szklanki mąki pszennej
¾ szklanki cukru kryształu
½ szklanki drobno zmielonych orzeszków ziemnych solonych
½ tabliczki drobno posiekanej czekolady deserowej
½ szklanki oleju rzepakowego
½ szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
½ płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej

Lukier wiśniowy:
4 łyżki soku wiśniowego
½ szklanki cukru pudru

Dodatkowo:
Wiśnie deserowe ze słoika

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Wszystkie składniki przekładamy do misy urządzenia. Zamykamy pokrywę i ustawiamy prędkość 7, a czas 2 minuty. Gotowe ciasto nakładamy do wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie.
Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem, gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Jajka, cukier oraz jogurt naturalny ubijamy do połączenia składników. W osobnej misce łączymy mąkę, posiekane drobno orzechy, czekoladę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną oraz kakao. Dodajemy partiami do masy jajecznej naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Ciasto nakładamy do wysokości papilotek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 20 minut. Studzimy na kracie.
Sok z wiśni łączymy z cukrem pudrem. Gotowym lukrem, a następnie wiśniami dekorujemy babeczki.



1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.