Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 13 sierpnia 2017

Ciasto szpinakowe z borówkami

Ucierane ciasta z dodatkiem oleju są jednymi z tych, które bardziej lubię. Zwłaszcza do porannej kawki. A jeśli dodać do tego szpinak i borówki, to mamy idealny deser, który zjedzą ze smakiem zarówno młodzi jak i starsi.
Przygotujesz je zaledwie w kilka minut, co jeszcze bardziej skłania mnie w ich kierunku. Borówki teraz co niektórzy mają szczęście pozbierać we własnym sadzie, więc tym bardziej grzech nie skorzystać. Polecam, nawet jeszcze do dzisiejszej kawki ;)


Składniki na blaszkę 28x19cm

300 g świeżego szpinaku baby
1 szklanka oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka białego cukru
2 łyżki cukru z wanilią
5 jajek
ok 350-400g mąki tortowej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka borówek
Cukier puder do posypania po wierzchu

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

W misie z ostrzem ultra blade umieszczamy szpinak, sok z cytryny oraz olej. Zakładamy koszyczek w celu zmniejszenia powierzchni pracy urządzenia. Miksujemy na prędkości 10 do całkowitego rozdrobnienia (ok 20 sekund). Po tym czasie ostrze zamieniamy na ubijaczkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz waniliowy oraz szczyptę soli. Ubijamy na prędkości 7 przez 1 minutę.  Zmniejszamy prędkość do 4, dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez ok 2 minuty. Ok 20 sekund przed końcem czasu dodajemy borówki oraz zbieramy łopatką ciasto, które przykleiło się do ścianek misy. Gotowe przekładamy do wyłożonej papierem blaszki (wystarczy samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 1 godzinę (do suchego patyczka). Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.


Sposób przygotowania tradycyjny:

Szpinak, olej oraz sok z cytryny miksujemy blenderem do całkowitego rozdrobnienia.
Do „papki” wbijamy jajka, dodajemy cukier oraz szczyptę soli. Zmieniamy blender na mikser i ubijamy przez ok 2 minuty na średniej prędkości. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i na niskich obrotach ubijamy przez 3 minuty. Dorzucamy borówki i mieszamy je z ciastem. Przekładamy całość do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C  piekarnika na ok 1 godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)