Przygotujesz je zaledwie w kilka minut, co jeszcze bardziej skłania mnie w ich kierunku. Borówki teraz co niektórzy mają szczęście pozbierać we własnym sadzie, więc tym bardziej grzech nie skorzystać. Polecam, nawet jeszcze do dzisiejszej kawki ;)
Składniki na blaszkę 28x19cm
300 g
świeżego szpinaku baby
1 szklanka oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka białego cukru
2 łyżki cukru z wanilią
5 jajek
ok 350-400g mąki tortowej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 szklanka oleju rzepakowego
sok z 1/2 cytryny
1 szklanka białego cukru
2 łyżki cukru z wanilią
5 jajek
ok 350-400g mąki tortowej
1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1
szklanka borówek
Cukier
puder do posypania po wierzchu
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
W misie z
ostrzem ultra blade umieszczamy szpinak, sok z cytryny oraz olej. Zakładamy
koszyczek w celu zmniejszenia powierzchni pracy urządzenia. Miksujemy na
prędkości 10 do całkowitego rozdrobnienia (ok 20 sekund). Po tym czasie ostrze
zamieniamy na ubijaczkę, wbijamy jajka, dodajemy cukier biały oraz waniliowy
oraz szczyptę soli. Ubijamy na prędkości 7 przez 1 minutę. Zmniejszamy prędkość do 4, dodajemy mąkę
przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszamy przez ok 2 minuty. Ok 20 sekund
przed końcem czasu dodajemy borówki oraz zbieramy łopatką ciasto, które
przykleiło się do ścianek misy. Gotowe przekładamy do wyłożonej papierem
blaszki (wystarczy samo dno) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 1 godzinę (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Sposób przygotowania tradycyjny:
Szpinak, olej oraz sok z cytryny miksujemy
blenderem do całkowitego rozdrobnienia.
Do „papki” wbijamy jajka, dodajemy
cukier oraz szczyptę soli. Zmieniamy blender na mikser i ubijamy przez ok 2
minuty na średniej prędkości. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do
pieczenia mąkę i na niskich obrotach ubijamy przez 3 minuty. Dorzucamy borówki
i mieszamy je z ciastem. Przekładamy całość do wyłożonej papierem do pieczenia
formy i wstawiamy do nagrzanego do 180⁰C
piekarnika na ok 1 godzinę. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem.
piękny kolor :)
OdpowiedzUsuń