Składniki na 6 sztuk
Ciasto:
100g mąki pszennej
50g masła
1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche)
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
50g masła
1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche)
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli
Nadzienie:
1 opakowanie pasztetu Profi np. z
drobiem
1 opakowanie serka kanapkowego o
dowolnym smaku
Kilka pomidorków koktajlowych
2 ogórki kiszone
Czarnuszka
Kilka czarnych oliwek
Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto siekamy i
zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym dzielimy na 6 części
i napełniamy wysmarowane tłuszczem foremki na mini tarty. Nakłuwamy widelcem,
pokrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie
piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie
usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut. Przekładamy upieczone
babeczki na kratkę.
Przestudzone kruche babeczki
nadziewamy pasztetem, serkiem oraz układamy połówki pomidorków i plasterki
ogórka i oliwek. Posypujemy odrobiną czarnuszki. Babeczki zjadamy od razu lub układamy
obok siebie w pudełku by móc je przewieź bez uszkodzeń.
wspaniale to wygląda poczęstuje się chętnie
OdpowiedzUsuń