Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 31 sierpnia 2017

Babeczki piknikowe

Ufff, zdążyłam z kolejną i zarazem ostatnią propozycją na wykorzystanie pasztetu z drobiu Profi. Babeczki z kruchego ciasta, wypełnione warzywami, twarożkową pastą z odrobiną czosnku i oczywiście pasztetem. Wszystko razem świetnie ze sobą współgra, a babeczki prócz zabrania ze sobą na piknik, można śmiało spakować i zabrać do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzą się także jako przekąska podczas rodzinnych spotkań. Ich zaletą jest niewątpliwie to, że można je dowolnie zdobić wykorzystując inne smaki pasztetu i dostępne warzywa. Polecam!



Składniki na 6 sztuk

Ciasto:
100g mąki pszennej
50g masła
1 żółtko (możemy dać całe jajko, ale będą wtedy mniej kruche)
1 łyżka śmietany 18%
1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:

1 opakowanie pasztetu Profi np. z drobiem
1 opakowanie serka kanapkowego o dowolnym smaku
Kilka pomidorków koktajlowych
2 ogórki kiszone
Czarnuszka
Kilka czarnych oliwek

Sposób przygotowania:

Składniki na ciasto siekamy i zagniatamy. Odkładamy do zamrażarki na pół godziny po czym dzielimy na 6 części i napełniamy wysmarowane tłuszczem foremki na mini tarty. Nakłuwamy widelcem, pokrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy, by się równomiernie piekły. Wkładamy na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200st C, następnie usuwamy obciążenie i podpiekamy jeszcze ok 15 minut. Przekładamy upieczone babeczki na kratkę.


Przestudzone kruche babeczki nadziewamy pasztetem, serkiem oraz układamy połówki pomidorków i plasterki ogórka i oliwek. Posypujemy odrobiną czarnuszki. Babeczki zjadamy od razu lub układamy obok siebie w pudełku by móc je przewieź bez uszkodzeń.



zBLOGowani.pl

1 komentarz:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.