Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 23 sierpnia 2017

Chleb drożdżowy z naczynia żaroodpornego

Tydzień! Calutki tydzień minął od ostatniego posta i aż sama się za głowę łapię jak mogłam do tego dopuścić. Mam jednak coś na swoje usprawiedliwienie ;) Wakacje! Co prawda nie ja je mam, ale mają inni i im właśnie po części poświęcałam swój czas. To po pierwsze ;) A po drugie... Chcąc doskonalić swoje umiejętności fotograficzne próbuję robić zdjęcia w wysokiej rozdzielczości i później delikatnie tylko je wyostrzyć bądź poprawić kolor. No i właśnie z tym mam spory problem, bo o ile przy zwykłych zdjęciach wystarczyło mieć prosty w obsłudze PhotoScape, tak teraz korzystam z Rawtherapee i jak możecie się domyślić- dopiero się go uczę. 

Efekty mojej "pracy" możecie podziwiać właśnie tutaj. Chleb był pierwszym zrobionym w rawach, więc oceńcie sami czy jest sens się w nie bawić, czy jednak powinnam dać sobie spokój ;)

Składniki na garnek o śr. ok 23cm

400g mąki pszennej + do podsypania
150g mąki gryczanej
25g świeżych drożdży
1½ szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:

½ szklanki ziaren słonecznika
¼ szklanki pestek dyni
2 łyżki nasion chia
2 łyżki siemienia lnianego

Sposób przygotowania w Tefal Companion:

Do garnka z założonym mieszadłem wlewamy wodę, dodajemy pokruszone drożdże oraz cukier i łyżkę mąki. Ustawiamy prędkość 4, temp. 35⁰C i czas 2 minuty. Po tym czasie dodajemy przesiane obie mąki, sól, oliwę oraz ziarna. Ustawiamy prędkość 7 i czas 2 minuty. Gotowe ciasto przekładamy do miski wysypanej mąką (chyba że misa Tefal Companion się Wam zmieści w lodówce- mi nie chciała;), owijamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki. Rankiem ponownie dodajemy odrobinę mąki i wyrabiamy ok 3 minuty na prędkości 6. 


W międzyczasie naczynie żaroodporne nagrzewamy do 100⁰C. Przekładamy do niego chleb i pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę (pod bawełnianą ściereczką). Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie.

Sposób przygotowania tradycyjny:

½ szklanki ciepłej wody łączymy z drożdżami, cukrem oraz łyżką mąki. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy w ciepłym miejscu pod ściereczką na ok 10 minut.
Do większej miski przesiewamy mąki, dodajemy pozostałą wodę, rozczyn, sól, ziarna oraz na samym końcu oliwę. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy mikserem z odpowiednimi końcówkami (ok 5 minut) lub dłonią  (ok 10 minut). Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.
Rankiem ciasto przekładamy na podsypany mąką blat lub stolnicę i wyrabiamy ponownie do momentu aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Formujemy chlebek i przekładamy do nagrzanego wcześniej do 100⁰C naczynia żaroodpornego. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy na ok 1 godzinę. Wyrośnięty chleb nacinamy żyletką, przykrywamy pokrywą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200⁰C. Pieczemy ok pół godziny, a następnie ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze ok dwudziestu paru minut. Studzimy na kracie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.