Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 26 sierpnia 2017

Tarta ze śmietanowym kremem jagodowym i bezami

Tak na szybko częstuję Was dziś tartą z jagodowym kremem, którą przygotowałam na ubiegłą niedzielę, a koniec końcem zjadłam tylko kawałek i oddałam w dobre ręce Teściów ;) 
Wróciła do mnie sama blaszka i to już na następny dzień, więc musiało smakować!
Jagody w tym roku tylko raz udało mi się kupić. Część zamroziłam, bo fajnie jest sobie w zimie przygotować coś z nimi i poczuć się jak w lecie, a pozostałą część wykorzystałam właśnie do ciasta.
Spróbujcie póki jeszcze jest okazja :)



Składniki na blaszkę o wym. 11x35cm

150g mąki pszennej
80g masła
30g cukru pudru
1 żółtko
1lyżeczka kwaśnej 18% śmietany
Szczypta soli

Krem:
200g śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 tabliczka białej czekolady
80g jagód leśnych

Ponadto:
Kilka małych bez
5 kostek czekolady deserowej
20g jagód leśnych
Cukier puder

Sposób przygotowania:
Ciasto- Mąkę przesiewamy i siekamy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy, owijamy w folię i chowamy na 45min do zamrażarki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na wielkość blaszki. Dociskamy, dziurkujemy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę, by zapobiec opadaniu boków i wybrzuszaniu się środka. Pieczemy tak przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180⁰C, następnie ściągamy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze przez ok 10 minut. Studzimy.

Krem- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej  i przestudzoną czekoladę. Na końcu dodajemy lekko rozgniecione owoce leśne. Krem wykładamy na wystudzony spód, wyrównujemy.

Dekorujemy bezami, posiekaną drobno czekoladą deserową oraz pozostałymi jagodami. Oprószamy cukrem pudrem.



2 komentarze:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.