Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 3 sierpnia 2017

Makaron z burakiem, jabłkiem i prażonym słonecznikiem

Na pewno już pamiętacie o tym, że jestem fanką makaronów i dań z nim przyrządzonych. Kombinacji z burakiem jednak wcześniej nie próbowałam i prawdę mówią do końca nie wiedziałam, co z tego wyjdzie. Jednak efekt przerósł moje oczekiwania, a całą porcję zjadłam praktycznie sama! Sporą porcję, zaznaczam :D
Banalne w przygotowaniu, w miarę szybkie i ze składników dostępnych praktycznie od ręki ;) Przynajmniej u mnie, bo botwinka pięknie wyrosła na grządce. 
Dla wymagających pewnie brakuje tam mięsa, ale mi w zupełności to nie przeszkadza, bo latem w ogóle nie mam na nie ochoty. 
Pędźcie na grządki, do sklepu lub na splewy do sąsiada i przygotujcie to pyszne danie na dzisiejszy obiad. Nie będziecie żałować :)




Składniki dla 2 osób:

 
200g makaronu penne
3 średniej wielkości buraki z liśćmi
2 ząbki czosnku
4 łyżki pestek słonecznika
½ jabłka
1 garść kiełków rzodkiewki
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
Świeżo mielona sól morska
Świeżo mielony pieprz kolorowy


Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie z łyżką oleju rzepakowego.
W tym samym czasie na czystej, suchej patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Gdy nabiorą koloru, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekane buraczki z czosnkiem (użyłam do tego blendera). Po ok 10 minutach, gdy buraczki zmiękną dodajemy sok z limonki, pokrojone w drobną kostkę jabłko, kiełki rzodkiewki oraz posiekaną ½ pęczku botwinki. Doprawiamy świeżo zmieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem. Łączymy z odcedzonym makaronem, podajemy na ciepło.




1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)