Banalne w przygotowaniu, w miarę szybkie i ze składników dostępnych praktycznie od ręki ;) Przynajmniej u mnie, bo botwinka pięknie wyrosła na grządce.
Dla wymagających pewnie brakuje tam mięsa, ale mi w zupełności to nie przeszkadza, bo latem w ogóle nie mam na nie ochoty.
Pędźcie na grządki, do sklepu lub na splewy do sąsiada i przygotujcie to pyszne danie na dzisiejszy obiad. Nie będziecie żałować :)
Składniki
dla 2 osób:
3 średniej wielkości buraki z liśćmi
2 ząbki czosnku
4 łyżki pestek słonecznika
½ jabłka
1 garść kiełków rzodkiewki
1 łyżeczka soku z limonki
2 łyżki oleju rzepakowego
Świeżo mielona sól morska
Świeżo mielony pieprz kolorowy
Sposób przygotowania:
W tym samym czasie na czystej, suchej
patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor. Gdy nabiorą koloru, dodajemy
łyżkę oleju rzepakowego oraz drobno posiekane buraczki z czosnkiem (użyłam do
tego blendera). Po ok 10 minutach, gdy buraczki zmiękną dodajemy sok z limonki,
pokrojone w drobną kostkę jabłko, kiełki rzodkiewki oraz posiekaną ½ pęczku
botwinki. Doprawiamy świeżo zmieloną solą morską oraz kolorowym pieprzem.
Łączymy z odcedzonym makaronem, podajemy na ciepło.
Super pomysł z tym makaronem
OdpowiedzUsuń