Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

środa, 2 sierpnia 2017

Krem z cukinii

Pora obiadowa przed nami, więc na szybko podzielę się przygotowaną ostatnio zupką z cukinii. 
Ekspresowa, bo praktycznie wszystko zrobił za mnie Tefal Companion. 
Do przygotowania użyłam dwóch rodzajów cukinii- zielonej i żółtej, którą spotkałam chyba dopiero któryś raz w życiu. Nigdy jej nie ma w sklepie, w którym najczęściej robię zakupy. 
Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi grzankami, bo tak najbardziej nam smakuje, ale dla bardziej wymagających mogą to być np chipsy z boczku, groszek ptysiowy itp. 


Składniki:

3 średniej wielkości cukinie zielone
1 cukinia żółta
1 koncentrat bulionu warzywnego
750ml wody zimnej
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni+ do posypania na talerzu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
1 średnia cebula biała
50ml słodkiej śmietany 30% + odrobina na wierzch
Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania w Tefal Companion:
Ziarna słonecznika oraz dyni umieszczamy wraz z ostrzem ultra blade w misie urządzenia. Dodajemy oliwę. Uruchamiamy prędkość 6, temperaturę 95⁰C i czas 3 minuty. Do uprażonych nasion dodajemy czosnek, cebulę oraz umytą i pozbawioną nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem i ponownie włączamy prędkość 6, temperaturę 90⁰C i czas 40 minut. 5 minut przed końcem stopniowo dolewamy śmietankę.  Zupę miksujemy na prędkości 12 przez ok 30 sekund. Podajemy z ziarnami i grzankami.

Sposób przygotowania tradycyjny:

Ziarna słonecznika i dyni prażymy na oliwie. Można to zrobić od razu w garnku, w którym chcemy przygotować krem. Po ok 5 minutach dodajemy posiekany czosnek, cebulę oraz umytą i pozbawioną nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem. Gotujemy do miękkości, miksujemy. Śmietankę łączymy z odrobiną zupy i wlewamy do całości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy z ziarnami i grzankami.




1 komentarz:

  1. Zupy z cukinii jeszcze u mnie nie było muszę spróbować. :-)

    OdpowiedzUsuń

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)