Ekspresowa, bo praktycznie wszystko zrobił za mnie Tefal Companion.
Do przygotowania użyłam dwóch rodzajów cukinii- zielonej i żółtej, którą spotkałam chyba dopiero któryś raz w życiu. Nigdy jej nie ma w sklepie, w którym najczęściej robię zakupy.
Podałam ją z ziarnami dyni i chrupiącymi grzankami, bo tak najbardziej nam smakuje, ale dla bardziej wymagających mogą to być np chipsy z boczku, groszek ptysiowy itp.
Składniki:
1 cukinia żółta
1 koncentrat bulionu warzywnego
750ml wody zimnej
4 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki ziaren dyni+ do posypania na talerzu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 duże ząbki czosnku
1 średnia cebula biała
50ml słodkiej śmietany 30% + odrobina na wierzch
Sól, pieprz do smaku
Sposób
przygotowania w Tefal Companion:
Ziarna
słonecznika oraz dyni umieszczamy wraz z ostrzem ultra blade w misie
urządzenia. Dodajemy oliwę. Uruchamiamy prędkość 6, temperaturę 95⁰C i czas 3
minuty. Do uprażonych nasion dodajemy czosnek, cebulę oraz umytą i pozbawioną
nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy wodą oraz bulionem i ponownie
włączamy prędkość 6, temperaturę 90⁰C i czas 40 minut. 5 minut przed końcem
stopniowo dolewamy śmietankę. Zupę
miksujemy na prędkości 12 przez ok 30 sekund. Podajemy z ziarnami i grzankami.Sposób przygotowania tradycyjny:
Ziarna słonecznika i dyni prażymy na oliwie. Można to zrobić od razu w
garnku, w którym chcemy przygotować krem. Po ok 5 minutach dodajemy posiekany
czosnek, cebulę oraz umytą i pozbawioną nasion cukinię w mniejszych kawałkach. Zalewamy
wodą oraz bulionem. Gotujemy do miękkości, miksujemy. Śmietankę łączymy z
odrobiną zupy i wlewamy do całości. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy
z ziarnami i grzankami.
Zupy z cukinii jeszcze u mnie nie było muszę spróbować. :-)
OdpowiedzUsuń