Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 6 stycznia 2015

Placek do barszczu

Nie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie polecam!


Składniki:

Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 zupa ogonowa

Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp.
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 całe jajko
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki bułki tartej
2x kostka rosołowa


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto zarobić.



2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.


 3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.


 4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h.


 Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko odgrzany:) 
Po upieczeniu wytwarza się troszkę wody i tłuszczu który musi na nowo się "wchłonąć". Proszę się nie bać, że coś nie wyszło :)

Efekt końcowy:

25 komentarzy:

  1. Bardzo fajny pomysł. Wygląda bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Znakomity pomysl!
    I znacznie mniej pracy, niz przy tradycyjnych pierogach czy krokietach!
    :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, wystarczy zrobić farsz i zarobić na ciasto:)

      Usuń
  3. Taki placek to świetny pomysł! Zapisuję sobie przepis, żeby wypróbować przy najbliższej okazji :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajna alternatywna dla pasztecików do barszczu.....:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie jadłam... ba! nawet nie widziałam czegoś podobnego! :) super odmiana do barszczyku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy zamiennik dla krokietów :) Fantastyczny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,
    Czy mogłaby Pani podać rozmiar blaszki? chcę upiec placek na imprezę imieninową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ok 24x36cm :) W trakcie pieczenia wytapia się trochę tłuszczyku, ale tak ma być więc proszę się nie zrażać i nie martwić że coś nie wyszło. Placek należy pozostawić w formie najlepiej do dnia następnego i przed podaniem odgrzać.
      Czekam na opinię czy smakowało i na zdjęcie gotowego wypieku :)

      Usuń
  8. A czy mozna go zamrozić,żeby na święta był gotowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, ja osobiście zamroziłam tylko mały kawałeczek, ale nie będę ukrywać, że to już jednak nie jest to samo. Wydaje mi się, że lepiej go upiec nawet dzień przed Wigilią i przechowywać w chłodnym miejscu, a przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku (najlepiej pokrojony na porcje i pod folią aluminiową.

      Usuń
  9. Wyśmienity! doskonała alternatywa dla pasztecików ,krokietów .
    Przygotowanie zabiera znacznie mniej czasu Dziękuję za przepis.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. czy koniecznie musi być ta chemia (zupa ogonowa,kostki rosołowe) czy można to zastąpić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z tymi przyprawami nabiera wyrazistszego smaku, ale oczywiście można pominąć, a użyć samej soli i pieprzu :)

      Usuń
  11. Witam a mozna mieso mielone zastapic na inne jak tak to na jakie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mięso mielone jest w tym farszu poniekąd spoiwem, więc ciężko użyć jakiegoś w kawałkach, można jedynie wieprzowe zamienić na mielone drobiowe ;)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)