Nie krokiety i nie uszka, tylko właśnie taki placek upiekłam tym razem
do barszczu. Przepis dostałam od Mamy, a ona od sąsiadki. Serdecznie
polecam!
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 zupa ogonowa
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp.
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 całe jajko
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki bułki tartej
2x kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto zarobić.
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.
3. Do mięsa mielonego surowego dodać przestudzone pieczarki, jajko, bułkę
tartą i jajka starte na grubych oczkach. Całość dobrze wyrobić.
4. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować, dać na
blaszkę. Podpiec ok 15 minut. Wyciągnąć,rozłożyć farsz i przykryć drugą
częścią ciasta. Podziurkować widelcem. Piec w temp 180St C przez ok 1h.
Ps. Placek najlepiej smakuje na drugi dzień, lekko odgrzany:)
Po upieczeniu wytwarza się troszkę wody i tłuszczu który musi na nowo się "wchłonąć". Proszę się nie bać, że coś nie wyszło :)
Składniki:
Ciasto:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany
1 zupa ogonowa
Farsz:
1/2 kg mięsa mielonego z szynki wp.
1/2 kg pieczarek
2 cebule
1 całe jajko
6 jajek ugotowanych na twardo
2 łyżki bułki tartej
2x kostka rosołowa
Sposób przygotowania:
1. Składniki na ciasto zarobić.
2. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć, dodać starte na dużych oczkach pieczarki oraz kostki rosołowe i smażyć.
Po upieczeniu wytwarza się troszkę wody i tłuszczu który musi na nowo się "wchłonąć". Proszę się nie bać, że coś nie wyszło :)
Efekt końcowy:
Bardzo fajny pomysł. Wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńZnakomity pomysl!
OdpowiedzUsuńI znacznie mniej pracy, niz przy tradycyjnych pierogach czy krokietach!
:)
Zgadza się, wystarczy zrobić farsz i zarobić na ciasto:)
UsuńTaki placek to świetny pomysł! Zapisuję sobie przepis, żeby wypróbować przy najbliższej okazji :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCzekam na zdjęcie Twojego wypieku :)
UsuńSuper! taki na slono))
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie :)
Usuńwygląda bardzo elegancko
OdpowiedzUsuńFajna alternatywna dla pasztecików do barszczu.....:)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam... ba! nawet nie widziałam czegoś podobnego! :) super odmiana do barszczyku :)
OdpowiedzUsuńCiekawy zamiennik dla krokietów :) Fantastyczny pomysł!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńCzy mogłaby Pani podać rozmiar blaszki? chcę upiec placek na imprezę imieninową :)
ok 24x36cm :) W trakcie pieczenia wytapia się trochę tłuszczyku, ale tak ma być więc proszę się nie zrażać i nie martwić że coś nie wyszło. Placek należy pozostawić w formie najlepiej do dnia następnego i przed podaniem odgrzać.
UsuńCzekam na opinię czy smakowało i na zdjęcie gotowego wypieku :)
A czy mozna go zamrozić,żeby na święta był gotowy?
OdpowiedzUsuńWitaj, ja osobiście zamroziłam tylko mały kawałeczek, ale nie będę ukrywać, że to już jednak nie jest to samo. Wydaje mi się, że lepiej go upiec nawet dzień przed Wigilią i przechowywać w chłodnym miejscu, a przed podaniem lekko podgrzać w piekarniku (najlepiej pokrojony na porcje i pod folią aluminiową.
UsuńWyśmienity! doskonała alternatywa dla pasztecików ,krokietów .
OdpowiedzUsuńPrzygotowanie zabiera znacznie mniej czasu Dziękuję za przepis.Pozdrawiam
czy koniecznie musi być ta chemia (zupa ogonowa,kostki rosołowe) czy można to zastąpić
OdpowiedzUsuńZ tymi przyprawami nabiera wyrazistszego smaku, ale oczywiście można pominąć, a użyć samej soli i pieprzu :)
UsuńWitam a mozna mieso mielone zastapic na inne jak tak to na jakie?
OdpowiedzUsuńMięso mielone jest w tym farszu poniekąd spoiwem, więc ciężko użyć jakiegoś w kawałkach, można jedynie wieprzowe zamienić na mielone drobiowe ;)
UsuńJaki rozmiar blaszki?
OdpowiedzUsuńOk 24x36cm
OdpowiedzUsuńKostki rosołową i zupa ogonowa- odpada. Zbyt dużo chemii.
OdpowiedzUsuńAbsolutnie nie neguję. Masz wybór 😉 i poniekąd Cię rozumiem 😉
UsuńWitam. Nie mieszkam w Pl i zupa ogonowa jest nie do zdobycia,ale mam zupe pieczarkowa w proszku(chyba Winiary) czy moze byc? a jesli nie to czym zastapic?
OdpowiedzUsuńMożna ją całkowicie pominąć i będzie po prostu na kruchym cieście bez aromatyzowania.
UsuńDziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.k
OdpowiedzUsuń