Sałatka śledziowa w towarzystwie pieczarek, ogórka i papryki, to
znakomita przekąska nie tylko na święta, ale także podczas zakrapianych alkoholem imprez...
Składniki:
Dla ok 8-10 osób
6 płatów śledziowych solonych
1 duży słoik pieczarek konserwowych
1 duży słoik marynowanej papryki
3 ogórki konserwowe
2 cebule
pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa
Sposób wykonania:
Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach.
Składniki:
Dla ok 8-10 osób
6 płatów śledziowych solonych
1 duży słoik pieczarek konserwowych
1 duży słoik marynowanej papryki
3 ogórki konserwowe
2 cebule
pieprz do smaku
2-3 łyżki oleju do sałatek, może być oliwa
Sposób wykonania:
Śledzie moczymy w wodzie ok pół godziny, by wypłukać nadmiar soli. Następnie wszystkie składniki, czyli ryby, pieczarki, paprykę, cebulę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Mieszamy i doprawiamy pieprzem. Dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy. Tak przygotowaną sałatkę odstawiamy do lodówki na kilka godzin przed podaniem, by składniki mogły się "przegryźć". Schłodzoną podajemy Gościom na małych miseczkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.