Ciepłe śniadanie na chłodne dni. Nikt się mu nie oprze :)
Składniki:
Na jeden omlet:
2 jajka
1 duża kromka chleba lub 2 mniejsze
3 łyżki mleka
2 łyżki startego sera żółtego
2 pieczarki duże
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżka margaryny
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Chleb kroimy na małe kwadraciki i smażymy na łyżce margaryny na złoty kolor. Pieczarki kroimy i również przysmażamy, ale bez dodatku tłuszczu.
2. Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko, rozbijamy. Dodajemy ser żółty oraz szczypiorek. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz do smaku.
3. Na końcu dosypujemy grzanki, mieszamy i wylewamy na rozgrzany tłuszcz rzepakowy.
4. Chwilkę zapiekamy na silnym ogniu, po czym zaniżamy ogień do minimum i podważamy boki omleta by całe jajko z wierzchu wypłynęło na spód. Dobrze ścięty omlet składamy na pół i zsuwamy na talerz.
Składniki:
Na jeden omlet:
2 jajka
1 duża kromka chleba lub 2 mniejsze
3 łyżki mleka
2 łyżki startego sera żółtego
2 pieczarki duże
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól, pieprz
1 łyżka margaryny
2 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
1. Chleb kroimy na małe kwadraciki i smażymy na łyżce margaryny na złoty kolor. Pieczarki kroimy i również przysmażamy, ale bez dodatku tłuszczu.
2. Jajka wbijamy do kubeczka, dodajemy mleko, rozbijamy. Dodajemy ser żółty oraz szczypiorek. Dodajemy szczyptę soli oraz pieprz do smaku.
3. Na końcu dosypujemy grzanki, mieszamy i wylewamy na rozgrzany tłuszcz rzepakowy.
4. Chwilkę zapiekamy na silnym ogniu, po czym zaniżamy ogień do minimum i podważamy boki omleta by całe jajko z wierzchu wypłynęło na spód. Dobrze ścięty omlet składamy na pół i zsuwamy na talerz.
Efekt końcowy:
Pyszny omlecik, zjadłabym!
OdpowiedzUsuń