Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 29 stycznia 2015

Serowe oponki

Skoro karnawał, to i kolejna porcja tłustych smakołyków. Te oponki robię co roku, zawsze wychodzą puszyste, lekkie i mięciutkie, nawet na drugi dzień. Na dodatek są proste do zrobienia. Spróbujecie?



Składniki:
Na ok 60 sztuk:


75 dkg mąki
1/2 kg sera
0.75 szklanki cukru
250 ml kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
1 jajko
3 żółtka
cukier waniliowy

ok 1 litr oleju do smażenia


Dodatkowo:
cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa. 



2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały ser i śmietanę. Posiekać delikatnie po czym dodać jajka i resztę składników. Wyrobić.


3. Wałkować na grubość ok 0,5cm. Szklanką lub kuflem wykrawać większe krążki, po czym mniejszym kieliszkiem środki.


4. Krążki wrzucać na rozgrzany tłuszcz i smażyć z obu stron na wolnym ogniu, tak by były rumiane, ale nie przypalone. Gotowe posypujemy cukrem pudrem, część możemy również zanurzyć w roztopionej czekoladzie i udekorować kolorowymi posypkami. 


 Efekt końcowy:

10 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.