Nie macie pomysłu na obiad? A może chcecie zaskoczyć swoją Rodzinkę i
przygotować domowe fast foody? Te tortille świetnie się do tego nadają!
Mąż- najpierw zażyczył sobie zwykłego kotleta... po czym widząc jak ja jem, skusił się na tortillę... Wyrocznia moja twierdzi że "dobreee" :D
Ps. I weź tu zrób coś pojedynczo, jak jemu się zaraz "zachce"...
Składniki:
Na 2 tortille:
2 duże placki- tortille (u mnie o śr. 30cm)
1/3 główki sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 ogórka świeżego
1/2 małej puszki kukurydzy
10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku)
1 duża pierś z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Panierka:
2 łyżki mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
ok 100g sezamu
Smażenie:
1 szklanka oleju
Sos:
1/2 szklanki ketchupu pikantnego
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym) i sezamie.
2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki, ogórka w słupki, a pomidora w większą kostkę.
3. Kukurydzę odsączamy na sitku, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Majonez łączymy z ketchupem i wodą. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki.
4. Olej wlewamy do niewielkiego garnka i do rozgrzanego wrzucamy po kilka kawałków panierowanego mięsa. Smażymy często przewracając na lekko złotawy kolor.
5. Dużą patelnię rozgrzewamy i delikatnie rumienimy nasze tortille. Ciepłe smarujemy odrobiną sosu i układamy nasze warzywa.
6. Układamy kawałki kurczaka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podwijamy odrobinę dołu tortilli, a następnie zwijamy boki do środka. Owijamy folią aluminiową i zajadamy ze smakiem :)
Mąż- najpierw zażyczył sobie zwykłego kotleta... po czym widząc jak ja jem, skusił się na tortillę... Wyrocznia moja twierdzi że "dobreee" :D
Ps. I weź tu zrób coś pojedynczo, jak jemu się zaraz "zachce"...
Składniki:
Na 2 tortille:
2 duże placki- tortille (u mnie o śr. 30cm)
1/3 główki sałaty lodowej
1 pomidor
1/2 ogórka świeżego
1/2 małej puszki kukurydzy
10 dkg sera żółtego wędzonego (w kawałku)
1 duża pierś z kurczaka
sól, pieprz
2 łyżki posiekanego szczypiorku
Panierka:
2 łyżki mąki
1 jajko
2 łyżki mleka
ok 100g sezamu
Smażenie:
1 szklanka oleju
Sos:
1/2 szklanki ketchupu pikantnego
1/2 szklanki majonezu
1/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Pierś kurczaka myjemy, kroimy na ok 4cm słupki. Oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące, jajku (również doprawionym) i sezamie.
2. Sałatę, ogórka i pomidora myjemy. Sałatę targamy na mniejsze kawałki, ogórka w słupki, a pomidora w większą kostkę.
3. Kukurydzę odsączamy na sitku, ser ścieramy na tarce na dużych oczkach. Majonez łączymy z ketchupem i wodą. Mieszamy aż znikną wszystkie grudki.
4. Olej wlewamy do niewielkiego garnka i do rozgrzanego wrzucamy po kilka kawałków panierowanego mięsa. Smażymy często przewracając na lekko złotawy kolor.
5. Dużą patelnię rozgrzewamy i delikatnie rumienimy nasze tortille. Ciepłe smarujemy odrobiną sosu i układamy nasze warzywa.
6. Układamy kawałki kurczaka, polewamy sosem i posypujemy szczypiorkiem. Podwijamy odrobinę dołu tortilli, a następnie zwijamy boki do środka. Owijamy folią aluminiową i zajadamy ze smakiem :)
ale kolorowe i apetyczne! a sezam to strzał w dziesiątkę ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i powiem nieskromnie, że kurczaka w sezamie użyję jeszcze nie raz :) Już myślę nad kolejnym zastosowaniem, bo jest baaardzo smaczny :)
UsuńKradnę :)
OdpowiedzUsuńJak już Mama kradnie to niech podeśle zdjęcie, jak przygotuje:) Pozdrawiam, Asia
Usuń