Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 9 stycznia 2015

Kruche ciasteczka przekładane marmoladą

Kruche ciasteczka przekładane pyszną marmoladą deserową. Kakaowa wkładka daje nam nie tylko lepszy efekt wizualny, ale również niepowtarzalny smak:)


Składniki:

Na ok 40 ciasteczek:
3,5 szklanki mąki
1 kostka margaryny
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kakao do połowy ciasta
kilka łyżek marmolady deserowej o dowolnym smaku


Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojoną na małe cząstki margarynę, cukier waniliowy oraz cukier puder. Całość polewamy śmietaną i delikatnie siekamy. Dzielimy na dwie części, jedną zagniatamy od razu, do drugiej dosypujemy dwie łyżki kakao. 


2. Ciasta schładzamy w zamrażarce ok 20 minut po czym wałkujemy i wycinamy dowolne wzory- u mnie serduszka. Na części serduszek można mniejszą foremką wyciąć inne kształty i pouzupełniać drugim kolorem. Pieczemy w temp 180st C ok 15 minut. Przekładamy marmoladą. 


Efekt końcowy:

7 komentarzy:

  1. Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji "Karnawałowe party" na zBLOGowanych. Zbieramy najciekawsze przepisy na karnawałowe imprezy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)