Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 2 stycznia 2015

Serowiec zasmażany

Jako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany. Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat.


Składniki:

Na blaszkę 24x36cm:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej

Masa serowa:
1.20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dkg masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dkg rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Wierzch:
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka


Sposób wykonania:

1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części. 


 2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut.


 3. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy.


4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki. 


 5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy. 



 Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.

Efekt końcowy:

6 komentarzy:

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.