Jako tradycjonalistka na święta musiał być u mnie sernik. Postawiłam tym
razem na inny niż zwykle, ale bardzo smaczny serowiec zasmażany.
Przepis poleciła mi Teściowa, ma go już od lat.
Składniki:
Na blaszkę 24x36cm:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej
Masa serowa:
1.20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dkg masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dkg rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka
Sposób wykonania:
1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części.
2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut.
3. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy.
4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.
5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.
Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Składniki:
Na blaszkę 24x36cm:
Ciasto:
1/2 kg mąki pszennej
25 dkg cukru pudru
2 jajka
3/4 szklanki śmietany 18%
1 łyżeczka amoniaku lub sody oczyszczonej
Masa serowa:
1.20 kg sera białego podwójnie zmielonego
15 dkg masła
4 żółtka
2 szklanki cukru kryształu
zapach migdałowy
10 dkg rodzynek
1/2 szklanki mleka
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
Wierzch:
2 tabliczki czekolady mlecznej
1/4 szklanki mleka
kolorowa posypka
Sposób wykonania:
1. Ciasto: Jajka z cukrem ucieramy, dodajemy amoniak rozpuszczony w śmietanie oraz mąkę i zarabiamy na gładkie ciasto. Dzielimy na 4 równe części.
2. Każdą część wałkujemy bardzo cienko na wielkość blachy. Układamy na papierze i pieczemy w temp 150-160 st C ok 15-20 minut.
3. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy ser i aromat, mieszamy.
4. Masę przekładamy do rondla i zasmażamy na średnim ogniu cały czas mieszając. Dodajemy mleko rozmieszane z mąką ziemniaczaną, zagotowujemy. Odstawiamy, dodajemy bakalie i przekładamy letnią masą wszystkie placki.
5. Wierzch: Czekolady rozpuszczamy wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto, dekorujemy.
Ps. Serowiec najlepszy jest na drugi dzień, kiedy placki lekko nawilgną.
Efekt końcowy:
wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńJest inny, ale jak dla mnie lepszy od tradycyjnego:)
UsuńMoja rodzina nazywa taki sernik GOTOWANYM. :-)
OdpowiedzUsuńi przyznasz że dobry? :)
UsuńWOW! Dla mnie to coś nowego, pomysł genialny, a zdjęcia - aż ślinka cieknie :)!
OdpowiedzUsuńWygląda fantastycznie, taki wysoki! Idealny na świąteczny stół :)
OdpowiedzUsuń