Jeszcze troszkę przetworów.
Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską.
Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :)
Składniki:
Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską.
Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :)
Składniki:
Na 10 litrowych słoików:
3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
2 kg papryki (czerwona i żółta)
1 kg cebuli
1kg przecieru pomidorowego (lub koncentratu)
60ml octu
1/2 kg cukru
6 łyżek soli + odrobina do doprawienia
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z cukinią i 6 łyżkami soli, najlepiej od razu w większym garnku. Odstawiamy na ok 4 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut.
Lecza nie odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy słoiki w temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby.
3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
2 kg papryki (czerwona i żółta)
1 kg cebuli
1kg przecieru pomidorowego (lub koncentratu)
60ml octu
1/2 kg cukru
6 łyżek soli + odrobina do doprawienia
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z cukinią i 6 łyżkami soli, najlepiej od razu w większym garnku. Odstawiamy na ok 4 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut.
Lecza nie odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy słoiki w temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby.
Przypomniałaś mi, że też powinnam zrobić kilka słoików. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńFajna baza na szybki obiadek :)
OdpowiedzUsuńA jak sie zrobi bez cebuli i papryki czyli tylko cukinię w pomidorach to będzie baza do wielu dań (zup, sosów, lecza)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł!
Usuń