Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 20 sierpnia 2015

Leczo na zimę w słoiku

Jeszcze troszkę przetworów. 
Tym razem dzielę się z Wami przepisem na gotowe leczo, które w zimie wystarczy tylko przynieść z piwnicy i połączyć z podpieczonym mięsem i kiełbaską. 
Ja już jeden słoik sprawdziłam i jest naprawdę godne polecenia :)


Składniki:

Na 10 litrowych słoików:
3 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
2 kg papryki (czerwona i żółta)
1 kg cebuli
1kg przecieru pomidorowego (lub koncentratu)
60ml octu
1/2 kg cukru
6 łyżek soli + odrobina do doprawienia
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
6 ziarenek ziela angielskiego
4 liście laurowe
1/2 łyżeczki mielonej papryczki chili


Sposób przygotowania:

Cukinię obieramy i wydrążamy środek. Twarde boki kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Mieszamy z cukinią i 6 łyżkami soli, najlepiej od razu w większym garnku. Odstawiamy na ok 4 godziny. Po upływie tego czasu dodajemy pokrojone w kostkę papryki, ziela angielskie oraz liście laurowe. Mieszamy razem z cukrem i octem i gotujemy ok 15 minut. Po tym czasie do mieszanki dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy mielonym chili (chyba że ktoś nie chce zbyt ostrego), pieprzem i jeśli trzeba odrobiną soli. Ponownie gotujemy ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy max 10 minut.


Lecza nie odwracamy do góry dnem. Pozostawiamy słoiki w temp pokojowej aż do całkowitego wystudzenia, a dopiero później przekładamy do spiżarni bądź piwnicy. Do tak przygotowanego "słoika" wystarczy dodać odrobinę przysmażonej kiełbasy lub mięsa, ja dodałam również pieczarki. Nie trzeba nawet wiele doprawiać. Jeden słoik spokojnie wystarcza na dwie/trzy osoby. 


5 komentarzy:

  1. Przypomniałaś mi, że też powinnam zrobić kilka słoików. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak sie zrobi bez cebuli i papryki czyli tylko cukinię w pomidorach to będzie baza do wielu dań (zup, sosów, lecza)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.