Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 27 lutego 2016

Placek przekładany z orzechami na wierzchu

W końcu dzielę się z Wami przepisem na ciasto, które od chyba kilkunastu już lat gości na stole w każde święta. To moje ulubione, ale sama nigdy go nie przygotowywałam. 
Zawsze robi to Mama :) Dlatego nie ma zdjęć z etapów, ale myślę, że krok po kroku macie wszystko dokładnie wyjaśnione :)
W razie pytań służę pomocą ;)


Składniki:

Na blaszkę 36x24cm:
Ciasto:
500g mąki
2 ugotowane żółtka przetarte przez siteczko
1 całe jajko
150g cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
30 dkg margaryny
2-3 łyżki śmietany

Masa orzechowa:
250g orzechów włoskich grubo posiekanych
100g cukru kryształu
120g masła lub margaryny
2 łyżki miodu prawdziwego (np. wielokwiatowy)

Masa kawowa:
300g masła
2 jajka
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
1 słoiczek powideł śliwkowych


Sposób przygotowania:

1. Ciasto: Składniki na ciasto posiekać i szybko wyrobić. Schłodzić pół godziny w lodówce, po czym podzielić na 3 części. Rozwałkować i upiec 2 placki w nagrzanym do 180st C piekarniku (25 minut każdy). Trzecią część rozwałkować, przełożyć do formy, a na wierzch wyłożyć masę orzechową: Orzechy włoskie smażyć wraz z margaryną, cukrem oraz miodem przez ok 5 minut. Nałożyć na surowy placek. Piec w nagrzanym do 180st C piekarniku również 25 minut. 
2. Masa kawowa: Jajka ubijamy z cukrem kryształem na parze aż do rozpuszczenia cukru. Studzimy. Kawę rozpuszczamy w 1/5 szklanki gorącej wody. Również studzimy. Masło ucieramy na pulchną masę. Stopniowo dodajemy ubite na parze jajka oraz przestudzoną kawę. Na końcu dodajemy spirytus i całość raz jeszcze dobrze ucieramy. 
3. Przełożenie ciasta: 1 placek zwykły- 1/2 słoiczka powideł śliwkowych- 1/2 masy kawowej- 2 placek zwykły- powidła- masa kawowa- placek z orzechami.

Placki najlepiej piec pojedynczo.
Przygotowując masę kawową możemy rozpuszczoną w wodzie kawę dodać od razu do ubijanych na parze jajek z cukrem.  



5 komentarzy:

  1. Ale kusisz, obłędne to ciacho :) Moje smaki w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musi być pyszne! Zgłodniałam od samego patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciacho niebo w gębie :)
    Pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wlasnie się piecze, wygląda apetycznie :)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)