Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 7 lutego 2016

Rurki z kremem budyniowym

Lubicie rureczki z kremem? Takim z nutką alkoholu... żeby się nie upić od razu :) 
Ja uwielbiam, ale najlepiej jak ktoś mi je zrobi, bo to jednak pracochłonne trochę, jak każde ciasteczka. Dlatego tymi od Mamy nie pogardziłam i zjadłam ile mogłam :)


Składniki:

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna (Palma, Kasia- 250g)
1 szklanka kwaśnej śmietany (18%)

Krem:
2 szklanki mleka
1 szklanka cukru
4 op. cukru wanilinowego lub 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
250g masła lub margaryny
2 kieliszki spirytusu

Ponadto:
cukier puder do posypania po wierzchu


Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto posiekać i zagnieść. Rozwałkować na cienki placek. Radełkiem lub nożem kroić paski o szerokości ok 2cm i długości ok 15cm (w zależności od rozmiaru foremek). Ciasto owijać spiralnie od najwęższej do najszerszej strony rurki, tak by ciasto zachodziło na siebie. Piec w rozgrzanym do 200st C piekarniku na złoty kolor (max. 1/2 godz). Wystudzić.
2. 1/2 szklanki mleka rozmieszać z mąką ziemniaczaną, pozostałe mleko zagotować rozpuszczając w nim cukier kryształ oraz cukier wanilinowy. Do gotującego się wlewamy wolnym strumieniem mieszankę mleka z mąką. Mieszamy budyń, by nie było grudek aż zgęstnieje. Studzimy. Tłuszcz ucieramy do białości, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, a na końcu ucieramy z 2 łyżkami spirytusu. Za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego nadziewamy upieczone rurki przygotowanym kremem. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)