Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

wtorek, 12 kwietnia 2016

Bajaderki

Dziś ponoć swoje święto ma czekolada, więc wypada Was poczęstować czymś na słodko :) Bajaderki są banalne w przygotowaniu i tak naprawdę nie zajmą nam wiele czasu, a ich ilość starczy nam na długo :)


Składniki:

260g herbatników kakaowych lub ciemnego kruchego ciasta
200g bakalii: rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i migdałów
150g margaryny
60ml likieru orzechowego

Dodatkowo 100g orzechów włoskich do obtaczania bajaderek


Sposób przygotowania:

Herbatniki lub upieczone kruche ciasta drobno kruszymy. Do masy dodajemy bakalie, likier orzechowy oraz stopiony tłuszcz. Całość mieszamy razem, a z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w posiekanych orzechach i pozostawiamy do schłodzenia.

Jeżeli ciasto jest mało klejące dodajemy do niego ok 3 łyżki nutelli i ponownie zagniatamy.


3 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)