Nie dałam jednak za wygraną. Tydzień temu właśnie o tej porze gdzieś rozpuszczałam galaretki, tylko po to, by zrobić kolejne podejście. Tym razem jednak postanowiłam coś zmienić, by nikt z domowników i Rodziny nie zarzucił mi, że "Takie było ostatnio" ;) i upiekłam cieniutki biszkopt, a na wierzchu ułożyłam ananasy z puszki i zalałam galaretką.
Ciasto prezentuje się niczym tort. Jest wysokie, kolorowe i naprawdę smaczne, a czasu na jego wykonanie potrzebujemy naprawdę niewiele. Biszkopt równie dobrze możemy zastąpić kupnymi biszkopcikami lub herbatnikami. Będzie jeszcze szybciej... A w sezonie, kiedy na straganach dostaniemy świeże owoce, śmiało możemy je wrzucić do środka i będzie jeszcze smaczniej!
Ja wiem, że zima za oknem i w kalendarzu, ale może w końcu takimi kolorowymi wypiekami zacznę jakoś wiosnę przywoływać, bo ten śnieg, choć lubię, to już mi się trochę znudził...
Składniki na tortownicę 26 cm
Biszkopt:
2 jajka
½ szklanki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Jogurtowiec:
5 galaretek (np. 2xtruskawkowa,
pomarańczowa, agrestowa, cytrynowa)
800ml jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
200ml słodkiej śmietanki
⅓
szklanki zimnej wody (ok 80ml)
Dodatkowo np. ananasy z puszki lub inne
owoce
Sposób przygotowania w Tefal Companion
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, przekładamy do
misy z założonym motylkiem do ubijania. Dodajemy szczyptę soli. Ubijamy na
prędkości 7 przez ok 2 minuty. Dodajemy cukier, a następnie żółtka. Zmniejszamy
prędkość do 4 i przez wlot dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia.
Gotowy biszkopt przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy
(tylko spód) i pieczemy w temp. 180⁰C przez ok 12-15 minut (do suchego
patyczka). Studzimy.
Jogurtowiec:
4 kolorowe galaretki rozpuszczamy w płaskich naczyniach, każdą
w 300ml gorącej wody. Pozostawiamy do zastygnięcia- najlepiej przygotować je
wieczorem i pozostawić na noc. Gotowe kroimy w kosteczkę.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do napęcznienia, a
następnie zalewamy ją podgrzaną mocno śmietanką 30%. Mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia i połączenia się składników. Delikatnie studzimy.
Jogurty przekładamy do suchej misy z
założonym motylkiem do ubijania. Dodajemy cukier puder i włączamy prędkość 7 na
2 minuty. Po minucie dodajemy ostudzoną, ale płynną żelatynę, a 15 sekund przed
końcem czasu zmniejszamy prędkość do 3 i wrzucamy kolorowe galaretki.
Masa szybko tężeje dlatego od razu przelewamy na biszkopt.
Wyrównujemy, układamy owoce.
Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 450ml gorącej wody i
tężejącą wylewamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Sposób przygotowania tradycyjny
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze
szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy powoli cukier oraz żółtka. Masę
biszkoptową mieszamy z przesianymi z proszkiem mąkami. Przelewamy na tortownicę
wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Wstawiamy do nagrzanego do 180°C
piekarnika na ok 12-15 minut (do suchego patyczka). Studzimy.
Jogurtowiec:
4 kolorowe galaretki rozpuszczamy w płaskich naczyniach, każdą
w 300ml gorącej wody. Pozostawiamy do zastygnięcia- najlepiej przygotować je
wieczorem i pozostawić na noc. Gotowe kroimy w kosteczkę.
Żelatynę zalewamy zimną wodą, pozostawiamy do napęcznienia, a
następnie zalewamy ją podgrzaną mocno śmietanką 30%. Mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia i połączenia się składników. Delikatnie studzimy.
Jogurty miksujemy z cukrem pudrem, powoli dolewamy płynną
żelatynę ze śmietanką i całość mieszamy z kolorowymi galaretkami. Masa szybko
tężeje dlatego od razu przelewamy na biszkopt. Wyrównujemy, układamy owoce.
Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w 450ml gorącej wody i
tężejącą wylewamy na wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPychotka
OdpowiedzUsuńZdecydowanie tak!
Usuń