Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 21 kwietnia 2016

Holenderski kebab z pieczarkami- Kapsalon

Już jakiś czas temu na stronie Przyślij Przepis spotkałam się z tym holenderskim przysmakiem. Długo zwlekałam z przygotowaniem, ale w końcu ciekawość smaku wzięła górę, a dodatkowo oczywiście zmotywował mnie fakt, że niedługo będzie trzeba przejść na lżejszą dietkę, więc... kiedy jak nie teraz?
Porcja bardzo syta i nawet Mężczyźnie ciężko zmieścić całość na raz, ale uwierzcie... da się :D


Składniki:

Na 5 dużych porcji:
8 bardzo dużych ziemniaków
2 duże piersi z kurczaka
30dkg pieczarek
2 cebule
30dkg sera żółtego
1/3 główki sałaty lodowej
1 ogórek świeży
kilkanaście pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros
sól, pieprz do smaku
1/3 łyżeczki kurkumy
1/3 łyżeczki papryki ostrej

Sos I:
1 jogurt naturalny gęsty (mały kubeczek)
4 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
pieprz i sól do smaku

Sos II:
3 łyżki majonezu
6 łyżek ketchupu pikantnego
20 ml przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
olej rzepakowy do smażenia frytek i kurczaka
5 aluminiowych foremek (1 foremka=1 porcja)


Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy i kroimy na frytki. Smażymy na rumiano w rozgrzanym oleju. Delikatnie solimy i wykładamy na dno foremek. 
2. Piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i smażymy do miękkości na 2 łyżkach oleju wraz z przyprawą kebab, pieprzem, mieloną ostrą papryką i kurkumą. Mięso układamy na frytkach. Cebulę smażymy na łyżce oleju, dodajemy pieczarki pokrojone w talarki i delikatnie solimy. Opiekamy na rumiano i układamy na warstwie mięsa. Posypujemy startym żółtym serem i wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika na 10 minut. 
3. Przygotowujemy sosy: I: łączymy jogurt z majonezem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy do smaku. II: łączymy majonez z ketchupem oraz przegotowaną wodą. Każdy kebab polewamy odrobiną sosu.


4. Wierzch fastfooda posypujemy sałatą lodową wymieszaną z ogórkiem pokrojonym w półplasterki i pokrojonymi na ćwiartki pomidorkami. Polewamy resztą sosów. Podajemy od razu- na ciepło.



3 komentarze:

  1. Ciekawe danie. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2016 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asia u mnie wczoraj był gyros z frytkami i sałatą :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pychotka.robilam juz nie raz.polecam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)