Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

czwartek, 14 kwietnia 2016

Kotlet wołowy z ogórkiem

Zachęcona upodobaniami Olka, co do ogórków, postanowiłam zaryzykować i przygotować kotlety z mięsa wołowego właśnie z ogórkiem, tyle tylko że nie świeżym, a kiszonym. Smak był lekko zmieniony, warzywo ledwo wyczuwalne, ale całość pozytywnie mnie zaskoczyła. Mięciutkie kotleciki posmakowały najmłodszemu w rodzinie, polecam je z czystym sumieniem ;)


Składniki:

Na ok 6 kotletów
600g mielonej wołowiny
1 mała cebula
1 jajko
5 łyżek granulatu sojowego
2 łyżki mąki
1 duży ogórek kiszony
2 duże ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
bułka tarta do panierowania
olej rzepakowy do smażenia


Sposób przygotowania:

Mięso mielone łączymy z posiekaną drobno cebulką, przepuszczonym przez praskę czosnkiem, jajkiem, mąką i ugotowanym i dobrze odcedzonym granulatem sojowym. Na końcu dodajemy pokrojonego drobno ogórka oraz przyprawy: sól i pieprz. Z przygotowanej masy formujemy średniej wielkości kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.


 Podajemy na ciepło np z ziemniaczkami i ulubioną surówką.


1 komentarz:

Daj znać, że ze mną jesteś! Zostaw komentarz :)