Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

poniedziałek, 2 stycznia 2017

Sałatka tortowa

Tyle się naoglądałam sałatek i przystawek przed świętami że nie wiedziałam, którą zrobić. Kusiła mnie ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa z serkiem i łososiem. 
Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego?
Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku. 
Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną warstwą biszkoptu wyglądał by na pewno jeszcze lepiej. 
Nie mniej sałatka była inna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku prądu (w Sylwestra!) spędzaliśmy przy świeczkach 😂



Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
3 jajka 
150g świeżego szpinaku
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
1 serek jogurtowy typu Almette
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego 
6 łyżek majonezu
3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
200g sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej 
5 jajek ugotowanych na twardo
40g tartego parmezanu
1 puszka groszku konserwowego
2 duże pęczki szczypiorku

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
3. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
4. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem. 



zBLOGowani.pl

42 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie na pewno zrobię przepis zapisany

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, bo "sałatka" naprawdę smaczna! Czekam na zdjęcie, pamiętaj że do 6 stycznia trwa konkurs gdzie można zdobyć drobny upominek ;)

      Usuń
  2. Dziękuję za przepis! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wzajemnością! Dużo zdrówka, a reszta sama przyjdzie ;)

      Usuń
  3. Super pomysł, moich gości zaskoczył tort szpinakowy, a co powiedzą na to :-) na pewno pojawi się na moim stole :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł, uwielbiam takie :) Mam pytanie, czy można użyć szpinak mrożony?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, myślę że tak z 6 brykiecików wystarczy 😊

      Usuń
    2. Przeprsza,niżej zadałam to pytanie,a tu mam odpowiedź :)

      Usuń
  5. Super pomysł, trochę kolorów w te szare dni się przyda, kiedyś się na nią skuszę może na Wielkanoc :)
    Asiu podziwiam Twoją kreatywność, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy szpinak świeży można zastapić mrozonym? Jeśli tak to ile gram?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie szkodzi, kto pyta nie błądzi ;) Rzadko używam mrożonego szpinaku, ale jeśli już to kupuję go właśnie w takich brykietach. Pojęcia nie mam ile waży jeden, więc nie podpowiadam "gramowo", a tak właśnie "objętościowo". Myślę że na 3 jajka ta ilość(6) w zupełności wystarczy.

      Usuń
  7. niesamowicie kreatywna ta sałatka :D podoba mi się pomysł i kiedyś z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Geniusz w kobiecej postaci ;) Asia, wymyśliłaś to tak, że czapki z głów... Nie dorastam Ci do łydki ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haha dzięki ;) No tak... łydki zawsze miałam masywne, ale że aż tak?! 😛

      Usuń
  9. Odpowiedzi
    1. A w głowie już kolejny pomysł, tylko czeka na realizację :)

      Usuń
  10. Salatka zrobiona, baaardzo smaczna,ale jak to robisz ,ze jest tak rowno pocieta.Jakos moja nie wygladala tak uroczo i schludnie...Dzieki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wystarczy dobrze schłodzić i mieć ostry nóż ;)
      Fajnie że smakuje, koniecznie podeślij mi zdjęcie!

      Usuń
  11. Asia czym zastąpić papryke, żeby kolorek był? Bo w domu nikt konserwowej nie lubi...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko posiekana czerwona cebula na myśl mi przyszła ;)

      Usuń
    2. a świeża papryka może być?

      Usuń
    3. Oczywiście, zrozumiałam, że w ogóle papryka nie wchodzi w grę ;)Świeża jak najbardziej, aczkolwiek drobniutko posiekana :)

      Usuń
  12. Super pomysł,napewno wypróbuje.

    OdpowiedzUsuń
  13. Często korzystam z różnych kreatywnych przepisów, ale Twój jest niesamowity w wyglądzie i zapewne w smaku! Gratuluję i będę tu często zaglądać!

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo kreatywny pomysł. A jaki wymiar powinna mieć blaszka na której trzeba upiec biszkopt?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję 😊 Jest podane przy składnikach, 19x28cm.

      Usuń
  15. Pycha 🙂 dziś zrobiona. Troszkę sucha mu wyszła ale to przez to ze miałam uze piersi około 1,5kg
    Rodzince smakuje🙂 chciałam wstawić zdjęcie ale nie mogę chyba jako anonim ☹ pozdrawiam Aleksandra

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu bardzo cieszy mnie Twoja opinia i fajnie że podzieliłaś się nią z pozostałymi moimi Czytelnikami :) Jeśli tylko masz zdjęcie, to podeślij je proszę na pocztę kuchniawczekoladzie@poczta.fm lub rzelkazag@poczta.fm Serdecznie pozdrawiam, Asia

      Usuń
  16. Na jaka blachę jest przepis ? :-) nie chce żeby sałatka wyszła za niska lub za bardzo wysoka :-) ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda znakomicie, dziękuję za przepis. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Odpowiedzi
    1. Myślę, że będzie smacznie :) Nie ma składników, które z łososiem by nie zgrały, więc proszę spróbować :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz:) Bardzo mnie on cieszy:)