Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

niedziela, 30 listopada 2014

Manne słoneczka z kremem kokosowym

Po zasmakowaniu kaszy manny w deserach, przyszła kolej na kolejny- ciasteczka- słoneczka z kremem kokosowym.


Składniki na ok 30 sztuk:

1 tabliczka czekolady z nadzieniem toffi
1/3 szklanki mleka
80g margaryny lub masła
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kakao

0,5l mleka
8 łyżek kaszy manny
1 łyżka cukru kryształu

1 tabliczka białej czekolady
5dkg margaryny
5 dkg kokosu + 5 dkg do obtaczania


Sposób przygotowania:

1. Czekoladę toffi, 1/3 szkl. mleka, margarynę, cukier puder oraz kakao rozpuszczamy i mieszamy ze sobą w kąpieli wodnej.


 2. 0,5l mleka gotujemy z łyżką cukru kryształu. Do gotującego się dodajemy powoli kaszę, cały czas mieszając. Wlewamy także rozpuszczoną masę czekoladową.


3. Przestudzoną masę manną wyrabiamy w dłoniach i wałkujemy pod folią spożywczą na grubość ok ,05cm. Kieliszkiem wycinamy kółeczka.


 4. Białą czekoladę rozpuszczamy z margaryną, dodajemy kokos. 



5. Masą przekładamy wycięte ciasteczka. Obtaczamy w kokosie. Schładzamy w lodówce ok 1h.

  
Efekt końcowy:





14 komentarzy:

  1. Bardzo apetyczne ciasteczka, piękne zdjęcia i w ogóle. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podkradam jedno :)) PS.Piękne choineczki w tle :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie jadłam. Smaczniutko wyglądają ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O mniaaaam, a jakie piękne zdjęcia! Niezwykle smakowicie u ciebie:D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.