Kolejny sposób na wykorzystanie kaszy w naszej codziennej diecie. Chrupiące placuszki z mielonego mięsa drobiowego najlepiej smakują w towarzystwie ulubionej sałatki lub kleksa śmietany.
Składniki:
Na 10 kotlecików:
30dkg mielonego mięsa drobiowego
1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak
100g sera żółtego w kawałku
1 jajko
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok 3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną łączymy z mięsem, posiekaną drobno cebulą, pietruszką, jajkiem i serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy mąkę.
2. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej tworząc kotleciki o grubości ok 1cm. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron.
Kotleciki najlepiej podawać na ciepło.
Składniki:
Na 10 kotlecików:
30dkg mielonego mięsa drobiowego
1 woreczek (100g) kaszy pszennej pęczak
100g sera żółtego w kawałku
1 jajko
1 cebula
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ok 3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Kaszę gotujemy do miękkości wg instrukcji na opakowaniu. Przestudzoną łączymy z mięsem, posiekaną drobno cebulą, pietruszką, jajkiem i serem. Doprawiamy solą i pieprzem, a na końcu dodajemy mąkę.
2. Tak przygotowaną masę nakładamy łyżką na rozgrzany olej tworząc kotleciki o grubości ok 1cm. Smażymy na małym ogniu z dwóch stron.
Kotleciki najlepiej podawać na ciepło.
Jakie wspaniałe kotleciki :) Pychotka.
OdpowiedzUsuń