Kolejny słodki wymysł, który powstał na potrzeby konkursu. Torcik ten efektownie wygląda i świetnie smakuje. Śmiało możemy zaserwować taki podwieczorek naszym milusińskim.
Składniki:
Na 1 torcik o średnicy ok 10cm
Naleśniki:
250ml mleka np 2%
6 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka oleju
Farsz:
250g sera białego mielonego
4 łyżeczki śmietany 18%
100ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (55g)
1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub migdałowego
Dodatkowo:
50ml śmietanki 30%
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej kokosowej
1 łyżka pestek granatu
liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Z mleka, jajka, mąki, cukru, kakaa, oleju oraz płynnej czekolady przygotowujemy ciasto.
Na malutkiej patelce smażymy cienkie naleśniki nie używając już oleju.
2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy z cukrem waniliowym, śmietaną 18% i 30% oraz aromatem. Dodajemy drobniutko posiekane lub zmielone wafelki. Dokładnie mieszamy i smarujemy każdy naleśnik bardzo cieniutko. Układamy warstwowo.
Cały torcik pokrywamy z wierzchu twarożkiem i wygładzamy.
3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy, żeby się całkiem rozpuściła. Przestudzoną polewę wylewamy na wierzch torcika, pozwalając by swobodnie spływała w dół pokrywając boki.
Dekorujemy. Schładzamy w lodówce. Podajemy pokrojony na małe trójkąciki (8sztuk).
Składniki:
Na 1 torcik o średnicy ok 10cm
Naleśniki:
250ml mleka np 2%
6 pełnych łyżek mąki pszennej
2 łyżki kakao
1/2 rozpuszczonej tabliczki mlecznej czekolady
2 łyżki cukru
1 jajko
1 łyżka oleju
Farsz:
250g sera białego mielonego
4 łyżeczki śmietany 18%
100ml śmietanki 30%
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/3 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (55g)
1 łyżeczka aromatu śmietankowego lub migdałowego
Dodatkowo:
50ml śmietanki 30%
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/2 tabliczki czekolady gorzkiej kokosowej
1 łyżka pestek granatu
liście mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Z mleka, jajka, mąki, cukru, kakaa, oleju oraz płynnej czekolady przygotowujemy ciasto.
Na malutkiej patelce smażymy cienkie naleśniki nie używając już oleju.
2. Ser mielimy lub przepuszczamy przez praskę, mieszamy z cukrem waniliowym, śmietaną 18% i 30% oraz aromatem. Dodajemy drobniutko posiekane lub zmielone wafelki. Dokładnie mieszamy i smarujemy każdy naleśnik bardzo cieniutko. Układamy warstwowo.
Cały torcik pokrywamy z wierzchu twarożkiem i wygładzamy.
3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy posiekaną czekoladę. Zostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy, żeby się całkiem rozpuściła. Przestudzoną polewę wylewamy na wierzch torcika, pozwalając by swobodnie spływała w dół pokrywając boki.
Dekorujemy. Schładzamy w lodówce. Podajemy pokrojony na małe trójkąciki (8sztuk).
Wygląda smakowicie...mniam😊
OdpowiedzUsuńNiby zwykłe naleśniki z serem a wyglądają obłędnie :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń