Dostałam od Rodziców spory kawałek indyczej piersi i tyle czekała w zamrażarce, aż w końcu się za nią zabrałam.
W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej.
Składniki:
ok 1 kg piersi z indyka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6-8 pieczarek (kapelusze)
250g wędzonego sera
ok 150-200g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego z rozmarynem
W towarzystwie wędzonego sera, pieczarek i w boczku stanowiła pyszny dodatek do drugiego dania. Podana z ziemniaczkami, surówką i sosem pieczarkowym smakowała mi najbardziej.
Składniki:
ok 1 kg piersi z indyka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
6-8 pieczarek (kapelusze)
250g wędzonego sera
ok 150-200g wędzonego boczku (w długich, cienkich plastrach)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oleju rzepakowego z rozmarynem
Sposób przygotowania:
1. Pierś z indyka rozbijamy na cienki płat. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Pieczarki smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w kostkę i posypujemy po całości fileta.
2. Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze delikatnie oprószamy solą i pieprzem, a następnie owijamy plastrami wędzonego boczku.
Roladę przekładamy na pozostały ze smażenia pieczarek tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160st C ok 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić mięso na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony.
1. Pierś z indyka rozbijamy na cienki płat. Oprószamy solą i pieprzem, posypujemy natką pietruszki.
Pieczarki smażymy na oleju do zrumienienia. Przekładamy na mięso i układamy obok siebie. Ser kroimy w kostkę i posypujemy po całości fileta.
2. Mięso zwijamy w roladę. Raz jeszcze delikatnie oprószamy solą i pieprzem, a następnie owijamy plastrami wędzonego boczku.
Roladę przekładamy na pozostały ze smażenia pieczarek tłuszcz i obsmażamy z dwóch stron po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w 160st C ok 1,5 godziny.
W trakcie pieczenia możemy wyjąć i obrócić mięso na drugą stronę, by boczek z wierzchu nie był zbyt spieczony.
ciekawy sposób na pierś z indyka, wypróbuję na pewno:)
OdpowiedzUsuń