Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 23 stycznia 2016

Słoneczka

Przy weekendzie znowu zapraszam na coś słodkiego, tym razem słoneczka, z przepisu i w wykonaniu mojej Mamy :) Przyznam się, że mi do tej pory zawsze lukier "odstawał" w trakcie pieczenia od ciasteczek, choć przepis mam całkiem podobny. A może to kwestia doświadczenia i wprawy? W każdym bądź razie polecam upiec i się pochwalić :)


Składniki:

Słoneczka:
30 dkg mąki
3 żółtka
25 dkg margaryny (Palma, Kasia)
1 cukier waniliowy

Lukier do słoneczek:
2 białka
30 dkg cukru pudru

Krem:
120g masła
10 dkg orzechów
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru kryształu

Dodatkowo:
wiórki kokosowe


Sposób przygotowania:

1. Słoneczka: Mąkę, żółtka, margarynę oraz cukier waniliowy siekamy ze sobą i zagniatamy ciasto. Schładzamy w lodówce min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier ucierając białka z cukrem pudrem. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wycinamy krążki kieliszkiem lub małą literatką. Każdy smarujemy cieniutko lukrem i przekładamy na wyłożoną papierem blaszkę. Pieczemy w temp 180st C. na złoty kolor (ok 15 minut). 
2. Krem: Zmielone lub drobno posiekane orzechy zalewamy mlekiem i dodajemy cukier. Smażymy na małym ogniu ciągle mieszając by się nie przypaliło do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Masło ucieramy na puch i dodajemy po łyżce przestudzonych orzechów. Ucieramy do połączenia składników. Smarujemy jedno ciasto i przykładamy drugim, a na końcu obtaczamy w wiórkach kokosowych. 


Do kremu możemy dodać odrobinę likieru orzechowego.

9 komentarzy:

  1. Podkradam ze dwa ;) Tyle się zbieram za te ciasteczka i tak mi schodzi a Ty mi takiego smaka narobiłaś ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Słoneczko, dzięki za przypomnienie nie robiłam ich od lat.

    OdpowiedzUsuń
  3. Asieńko, jak uważasz, ile przed np, świętami można upiec spody od słoneczek? Zawsze piekę je dzień przed Wigilią ale są pracochłonne i może warto upiec ciastka wcześniej a w wigilię przekładać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Same ciasteczka spokojnie można upiec kilka dni wcześniej(nawet 4-5) i przechowywać w kartonowych pudełkach, rządku poukładane. Nie muszą być szczelnie przykryte ale np. folia aluminiowa na wierch, tak delikatnie położona na pewno nie zaszkodzi.
      A po świętach czekam na zdjęcie Twoich wypieków :)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.