Już jakiś czas przymierzałam się do zrobienia tej rolady, tym bardziej że kokos- podobnie jak orzechy- wprost uwielbiam :) Zrobiłam tylko jedną i szybko zniknęła, więc chyba smakowała nie tylko mi ;)
Składniki:
Na jedną roladę:
1 płat kwadratowego wafla
Masa kakaowa:
1 paczka herbatników kakaowych (ok 150g)
2 łyżki kakao
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mleka
Masa kokosowa:
125g margaryny (np. Kasia, Palma)
1/2 szklanki cukru pudru
100g wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
ok 10 cukierków "Galaretka w czekoladzie"
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/3 śmietanki 30%
1 wafelek kokosowy typu Princessa
Sposób przygotowania:
1. Masa kakaowa: Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy. Mleko gotujemy z cukrem oraz kakaem. Do ugotowanego dodać rozdrobnione ciastka i dobrze wymieszać. Posmarować cały płat wafla.
2. Masa kokosowa: Mleko zagotować z dodatkiem tłuszczu oraz cukru pudru. Do ugotowanego wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Nakładać jeszcze ciepłą masę na poprzednią kakaową warstwę. Na jednym boku ułożyć ciasno obok siebie cukierki w czekoladzie. Zwinąć jak roladę
starając się by koniec wafla był na spodzie. Schłodzić w lodówce.
3. Czekoladę topimy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch naszej rolady i posypujemy posiekanym wafelkiem kokosowym.
Składniki:
Na jedną roladę:
1 płat kwadratowego wafla
Masa kakaowa:
1 paczka herbatników kakaowych (ok 150g)
2 łyżki kakao
1/4 szklanki cukru trzcinowego
1 szklanka mleka
Masa kokosowa:
125g margaryny (np. Kasia, Palma)
1/2 szklanki cukru pudru
100g wiórek kokosowych
1 szklanka mleka
Dodatkowo:
ok 10 cukierków "Galaretka w czekoladzie"
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 tabliczki mlecznej czekolady
1/3 śmietanki 30%
1 wafelek kokosowy typu Princessa
Sposób przygotowania:
1. Masa kakaowa: Herbatniki drobno kruszymy lub mielimy. Mleko gotujemy z cukrem oraz kakaem. Do ugotowanego dodać rozdrobnione ciastka i dobrze wymieszać. Posmarować cały płat wafla.
2. Masa kokosowa: Mleko zagotować z dodatkiem tłuszczu oraz cukru pudru. Do ugotowanego wsypać wiórki kokosowe i dobrze wymieszać. Nakładać jeszcze ciepłą masę na poprzednią kakaową warstwę. Na jednym boku ułożyć ciasno obok siebie cukierki w czekoladzie. Zwinąć jak roladę
starając się by koniec wafla był na spodzie. Schłodzić w lodówce.
3. Czekoladę topimy wraz ze śmietanką w kąpieli wodnej. Polewamy wierzch naszej rolady i posypujemy posiekanym wafelkiem kokosowym.
wygląda przepysznie, ciekawy pomysł, pozdrawiam Ania B
OdpowiedzUsuńDruga masa nir ściela sje byla płynna i wylewala sie z wafla.
OdpowiedzUsuń