Jeśli nie macie pomysłu na karnawałowe słodkości, a smażone w głębokim tłuszczu pączki i oponki już się Wam przejadły, to takie paluchy będą ciekawą odmianą. Pieczone w piekarniku są na pewno zdrowsze, choć o wersji fit nie może być mowy :) Wszak jak się bawić, to się bawić :)
Składniki:
Na 16 paluchów:
150g serka śmietankowego
110g masła (min 82%)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 batonik śmietankowy "Pawełek"
2 łyżeczki śmietanki 30%
1 opakowanie wafelka "WWW" śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Serek, cukier, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i masło zmiksować na gładką masę.
Powoli, stopniowo dosypać szklankę mąki, a następnie już ręcznie wyrobić ciasto dosypując pozostałą część. Gotowe włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić ok pół godziny w lodówce.
W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć. Wafelek WWW drobno siekamy.
2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem i posypujemy odrobiną posiekanego wafelka WWW.
Ciasto rolujemy zaczynając od krótszego boku trójkąta. Wstawiamy ponownie do lodówki na 15 minut po czym wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 15 minut. Smacznego!
Paluchy najlepiej przygotować wcześniej, gotowe położyć na blasze w zimnym miejscu, a wstawić do pieczenia przed przyjściem gości- jeśli takowych się spodziewamy. Takie jeszcze lekko ciepło, smakowały mi najbardziej :)
Składniki:
Na 16 paluchów:
150g serka śmietankowego
110g masła (min 82%)
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
Dodatkowo:
1 batonik śmietankowy "Pawełek"
2 łyżeczki śmietanki 30%
1 opakowanie wafelka "WWW" śmietankowego
Sposób przygotowania:
1. Serek, cukier, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy i masło zmiksować na gładką masę.
Powoli, stopniowo dosypać szklankę mąki, a następnie już ręcznie wyrobić ciasto dosypując pozostałą część. Gotowe włożyć do woreczka foliowego lub owinąć folią spożywczą i schłodzić ok pół godziny w lodówce.
W tym czasie rozpuścić batonik "Pawełek" z 2 łyżeczkami śmietanki. Ostudzić lecz nie pozwolić zbytnio zastygnąć. Wafelek WWW drobno siekamy.
2. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, każdą wałkujemy na grubość ok 3mm, a następnie kroimy na 8 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy cieniutko roztopionym batonem i posypujemy odrobiną posiekanego wafelka WWW.
Ciasto rolujemy zaczynając od krótszego boku trójkąta. Wstawiamy ponownie do lodówki na 15 minut po czym wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 15 minut. Smacznego!
Paluchy najlepiej przygotować wcześniej, gotowe położyć na blasze w zimnym miejscu, a wstawić do pieczenia przed przyjściem gości- jeśli takowych się spodziewamy. Takie jeszcze lekko ciepło, smakowały mi najbardziej :)
Świetny przepis na paluchy smietankowo czekoladowe :)
OdpowiedzUsuń