Tak mi tydzień zleciał, że nawet nie wiem kiedy ;)
W tygodniu miałam Was "poczęstować" przepisem, ale zupełnie mi to wyleciało, więc nadrabiam dziś zaległości.
Placuszki są delikatne, mocno śmietankowe i lekko słodkie. Na podwieczorek dla najbliższych jak znalazł :)
Składniki:
Na 5 placuszków:
4 duże łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
1/2 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (80g)
1 jajko
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna truskawkowa
100ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej.
2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia.
4. Placuszki polewamy odrobiną sosu czekoladowego i jeśli chcemy posypujemy dodatkowo pokruszonymi wafelkami.
W tygodniu miałam Was "poczęstować" przepisem, ale zupełnie mi to wyleciało, więc nadrabiam dziś zaległości.
Placuszki są delikatne, mocno śmietankowe i lekko słodkie. Na podwieczorek dla najbliższych jak znalazł :)
Składniki:
Na 5 placuszków:
4 duże łyżki śmietany 18%
3 łyżki mąki pszennej
1/2 opakowania wafelków torcikowych śmietankowych (80g)
1 jajko
3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka proszku do pieczenia
olej do smażenia
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna truskawkowa
100ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania:
1. Śmietanę, mąkę, jajko, cukier oraz proszek do pieczenia miksujemy. Część wafelków mielimy, resztę siekamy nożem na większe kawałki. Dodajemy do masy śmietanowej.
2. Tak przygotowane ciasto nakładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor na małym ogniu. Przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
3. Śmietankę podgrzewamy, do gorącej dodajemy połamaną tabliczkę czekolady. Pozostawiamy na 2 minuty po czym mieszamy dokładnie aż do jej rozpuszczenia.
4. Placuszki polewamy odrobiną sosu czekoladowego i jeśli chcemy posypujemy dodatkowo pokruszonymi wafelkami.
Pycha placuszki :)
OdpowiedzUsuń