Trafiłam ostatnio na bardzo fajny przepis, a mianowicie "Smarowanko z jabłkiem", którego autorką jest Terenia. Postanowiłam przetestować i przekonać się osobiście czy domowy smalczyk w takiej wersji jest naprawdę smaczny i czy posmakuje także mojej Rodzinie.
I to był strzał w dziesiątkę :) Mężowi jak i pozostałym bardzo smakował, a i ja troszkę skubnęłam.
Przedstawiam Wam wersję oryginalną, aczkolwiek powiększoną, bo robiłam z większej porcji, a kolejny postaram się przygotować już wg własnego "widzimisie". Pomysł już jest :)
Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowanko-z-jablkiem-4
Składniki:
350g wędzonego boczku (taki nie za chudy, nie za tłusty;) )
300g dobrej kiełbasy (u mnie wiejska)
120g smalcu
2 duże cebule
5 małych ząbków czosnku
2 duże kwaśne jabłka
2 łyżki majeranku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia i smażyć z dodatkiem smalcu ok 30 minut, mieszając co jakiś czas.
2. Cebulę obrać, pokroić na drobne piórka lub w kostkę i dodać do mięsa. Przyrumienić.
3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do przyrumienionego mięsa wraz z majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków i pozostawić do wystudzenia. Zakręcić i przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smalczyk podany w towarzystwie świeżego pieczywa i ogórka zrobił u mnie największą furorę :)
Raz jeszcze dziękuję Tereniu za przepis i pozwolenie na udostępnienie!
I to był strzał w dziesiątkę :) Mężowi jak i pozostałym bardzo smakował, a i ja troszkę skubnęłam.
Przedstawiam Wam wersję oryginalną, aczkolwiek powiększoną, bo robiłam z większej porcji, a kolejny postaram się przygotować już wg własnego "widzimisie". Pomysł już jest :)
Źródło: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/smarowanko-z-jablkiem-4
Składniki:
350g wędzonego boczku (taki nie za chudy, nie za tłusty;) )
300g dobrej kiełbasy (u mnie wiejska)
120g smalcu
2 duże cebule
5 małych ząbków czosnku
2 duże kwaśne jabłka
2 łyżki majeranku
sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1. Kiełbasę oraz boczek przepuścić przez maszynkę do mielenia i smażyć z dodatkiem smalcu ok 30 minut, mieszając co jakiś czas.
2. Cebulę obrać, pokroić na drobne piórka lub w kostkę i dodać do mięsa. Przyrumienić.
3. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce na grube wiórki, czosnek przepuścić przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do przyrumienionego mięsa wraz z majerankiem. Doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do słoiczków i pozostawić do wystudzenia. Zakręcić i przechowywać w lodówce do kilku dni.
Smalczyk podany w towarzystwie świeżego pieczywa i ogórka zrobił u mnie największą furorę :)
Raz jeszcze dziękuję Tereniu za przepis i pozwolenie na udostępnienie!
Super smalczyk! Może i ja wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńKalorycznie,ale za to jak smakowicie:)chyba się skuszę:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię smarowidła tego typu, wczoraj robiłam dośc podobne
OdpowiedzUsuń