Jeśli jeszcze macie odrobinę miejsca w swoich spiżarniach i piwnicach, to nie może w nich zabraknąć pikantnych ogórków z przyprawą do grilla. Pokrojone w kostkę mogą posłużyć jako sałatka obiadowa, są też wspaniałym dodatkiem do dań grillowych. Jeśli i Ty masz takie "ostrzejsze" upodobania, wykorzystaj ten przepis i zrób choćby kilka słoiczków :)
Składniki:
Etap pierwszy:
4kg ogórków
1 szklanka soli
1/2kg cebuli
7 gałązek selera
9 szklanek zimnej wody
Etap drugi:
8 szklanek gorącej wody
2 i 1/2 szklanki octu
3 i 1/2 szklanki cukru
1 przyprawa "Grill klasyczny"
1 przyprawa "Grill pikantny"
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Sposób przygotowania:
1. Etap pierwszy: Wodę wymieszać z solą. Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą, moczyć 3 godziny i odcedzić.
2. Etap drugi: Wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Składniki:
Etap pierwszy:
4kg ogórków
1 szklanka soli
1/2kg cebuli
7 gałązek selera
9 szklanek zimnej wody
Etap drugi:
8 szklanek gorącej wody
2 i 1/2 szklanki octu
3 i 1/2 szklanki cukru
1 przyprawa "Grill klasyczny"
1 przyprawa "Grill pikantny"
Kilka ziarenek ziela angielskiego
Kilka liści laurowych
Sposób przygotowania:
1. Etap pierwszy: Wodę wymieszać z solą. Ogórki, cebulę pokroić w kostkę, selera posiekać. Zalać przygotowaną zalewą, moczyć 3 godziny i odcedzić.
2. Etap drugi: Wodę z octem, cukrem i przyprawami do grilla zagotować i wlać do przygotowanych wcześniej ogórków z cebulą i selerem. Wymieszać. Na dno wyparzonych i osuszonych słoików włożyć po 2 ziarenka ziela i liść laurowy. Nakładać do słoików, zakręcić i pasteryzować 5 minut.
Cudnie dekorujesz te słoiczki :)
OdpowiedzUsuń