Szybkie w przygotowaniu muffinki z dodatkiem szpinaku, o niesamowitym,
pięknym, zielonym kolorze ucieszą nie tylko oko, ale i podniebienie. W
wersji bez kremu- do przygotowania w 10 minut :)
Składniki:
Na 12 sztuk:
180g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do piecze
80g cukru
1/3 łyżeczki soli
100g liści szpinaku
70ml oleju rzepakowego
30ml mleka
1 jajko
1 banan
Krem:
150ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
sok z 1/2 limonki
1 banan
Ponadto: 50g jagód leśnych
6 łyżeczek nutelli
Sposób przygotowania:
Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników.
W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym.
Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka).
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami.
Składniki:
Na 12 sztuk:
180g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do piecze
80g cukru
1/3 łyżeczki soli
100g liści szpinaku
70ml oleju rzepakowego
30ml mleka
1 jajko
1 banan
Krem:
150ml śmietanki 30%
1 serek mascarpone (250g)
sok z 1/2 limonki
1 banan
Ponadto: 50g jagód leśnych
6 łyżeczek nutelli
Sposób przygotowania:
Umyte i odciśnięte liście szpinaku miksujemy z cukrem, jajkiem, olejem, mlekiem i bananem. Do masy dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Łączymy do połączenia składników.
W formie na muffinki układamy papilotki i napełniamy je do połowy. Dajemy po pół łyżeczki nutelli i ponownie przykrywamy ciastem szpinakowym.
Muffinki pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku ok 25 minut (do suchego patyczka).
W trakcie pieczenia przygotowujemy krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy cukier puder, sok z limonki, serek mascarpone, a na końcu rozgniecionego widelcem banana. Chłodzimy w lodówce. Krem nakładamy na przestudzone babeczki i dekorujemy jagodami.
Piękne Ci wyszły te muffinki i do tego ten zielony ich kolor ;).
OdpowiedzUsuńMuszą smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuń