Jeśli tak jak i ja lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i
przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i
poddać procesowi kiszenia, zupełnie jak na zwykłe kiszone ogórki.
Składniki:
2 kg ogórków
koper (łodygi i baldachy)
chrzan
czosnek
Zalewa:
1l wody
4 dkg soli
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalewamy zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcamy. Pozostawiamy kilka dni w temp. pokojowej po czym znosimy do piwnicy (w chłodne miejsce).
Edit 2017 ;)
Korzystając z pomocy mojego sous chefa- Tefal Companion, w tym roku przygotowałam ogórkową aż z UWAGA! niespełna 7 kg ogórków :)
Ich starcie zajęło mi niecałe 6 minut- z bodajże 3 przerwami, by opróżnić misę, która choć pojemna, to nie oszukujmy się, tyle startych ogórków nie pomieści ;)
W misie umieszczamy tarczę tnącą "H" i zakładamy pokrywę od szatkownicy. Wielkie ogórki przekrawamy na pół, ustawiamy prędkość 8 i włączamy urządzenie. Co jakiś czas sprawdzamy i opróżniamy misę. Dalej postępujemy jak wyżej.
Składniki:
2 kg ogórków
koper (łodygi i baldachy)
chrzan
czosnek
Zalewa:
1l wody
4 dkg soli
Sposób przygotowania:
Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalewamy zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcamy. Pozostawiamy kilka dni w temp. pokojowej po czym znosimy do piwnicy (w chłodne miejsce).
Edit 2017 ;)
Korzystając z pomocy mojego sous chefa- Tefal Companion, w tym roku przygotowałam ogórkową aż z UWAGA! niespełna 7 kg ogórków :)
Ich starcie zajęło mi niecałe 6 minut- z bodajże 3 przerwami, by opróżnić misę, która choć pojemna, to nie oszukujmy się, tyle startych ogórków nie pomieści ;)
W misie umieszczamy tarczę tnącą "H" i zakładamy pokrywę od szatkownicy. Wielkie ogórki przekrawamy na pół, ustawiamy prędkość 8 i włączamy urządzenie. Co jakiś czas sprawdzamy i opróżniamy misę. Dalej postępujemy jak wyżej.
Robiłam dokładnie tak samo. Super sprawa, po prostu dorzucam zawartość słoika do bazy (bez kopru, chrzanu i czosnku oczywiście)dodaję śmietanę i zupa gotowa. Moje dość długo się kisiły,twoje Asiu też?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ElenG
Tak,potrzebują więcej czasu niż ogórki w całości, ale jest to warte zachodu :-)
UsuńIle tak przygotowane ogórki mogą stać bez pasteryzowania?
OdpowiedzUsuńU mnie przetrwały spokojnie zimę i do tej pory mam z zeszłego roku jakieś dwa słoiki ;)
Usuń