Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

piątek, 26 sierpnia 2016

"Ogórkowa" w słoiku

Jeśli tak jak i ja lubicie zupę ogórkową, to pójdźcie na łatwiznę i przygotujcie sobie wcześniej warzywa. Wystarczy je zetrzeć na tarce i poddać procesowi kiszenia, zupełnie jak na zwykłe kiszone ogórki.


 Składniki:

2 kg ogórków
koper (łodygi i baldachy)
chrzan
czosnek

Zalewa:
1l wody
4 dkg soli


Sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie myjemy, odcinamy końcówki (niekoniecznie) i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Do wyparzonych i osuszonych słoików dajemy po odrobinie chrzanu, ząbku czosnku i łodyżce kopru. Wkładamy ogórki nie ugniatając ich zbytnio i zalewamy zagotowaną i przestudzoną zalewą Mocno zakręcamy. Pozostawiamy kilka dni w temp. pokojowej po czym znosimy do piwnicy (w chłodne miejsce).

Edit 2017 ;)

Korzystając z pomocy mojego sous chefa- Tefal Companion, w tym roku przygotowałam ogórkową aż z UWAGA! niespełna 7 kg ogórków :)
Ich starcie zajęło mi niecałe 6 minut- z bodajże 3 przerwami, by opróżnić misę, która choć pojemna, to nie oszukujmy się, tyle startych ogórków nie pomieści ;)

  W misie umieszczamy tarczę tnącą "H" i zakładamy pokrywę od szatkownicy. Wielkie ogórki przekrawamy na pół, ustawiamy prędkość 8 i włączamy urządzenie. Co jakiś czas sprawdzamy i opróżniamy misę. Dalej postępujemy jak wyżej.


2 komentarze:

  1. Robiłam dokładnie tak samo. Super sprawa, po prostu dorzucam zawartość słoika do bazy (bez kopru, chrzanu i czosnku oczywiście)dodaję śmietanę i zupa gotowa. Moje dość długo się kisiły,twoje Asiu też?
    Pozdrawiam ElenG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak,potrzebują więcej czasu niż ogórki w całości, ale jest to warte zachodu :-)

      Usuń

Twój komentarz jest niezwykle cenny! Wyraź swoją opinię i spraw, by zaufało mi więcej osób :)