Przyjemna i lżejsza w smaku odmiana krokietów, które w swoim wnętrzu
zamiast ciężkiego mięsa i wzdymającej kapusty skrywa pełną słońca
cukinię. Warto wypróbować przy okazji swoich zbiorów!
Składniki:
Na ok 10 sztuk
Naleśniki:
300ml mleka 2%
100ml wody mineralnej niegazowanej
50ml oleju rzepakowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
ok 200g mąki pszennej
Farsz:
1 kg obranej i wydrążonej cukinii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml wody
80 ml słodkiej śmietanki 30%
100g śmietankowego serka topionego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia krokietów
Ewentualnie:
1 łyżka wody
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki umieszczamy w jednym garnku i miksujemy. Na rozgrzanej patelni o śr. ok 26cm smażymy cienkie naleśniki.
Obraną i pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy startą cukinię i podlewamy 50ml wody. Dusimy lekko posoloną pod przykryciem ok 15 minut. Dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odparowania nadmiaru sosu. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem- najlepiej przestudzonym smarujemy naleśniki, zwijamy na krokiety i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy same lub z barszczem.
Składniki:
Na ok 10 sztuk
Naleśniki:
300ml mleka 2%
100ml wody mineralnej niegazowanej
50ml oleju rzepakowego
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
ok 200g mąki pszennej
Farsz:
1 kg obranej i wydrążonej cukinii
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
50ml wody
80 ml słodkiej śmietanki 30%
100g śmietankowego serka topionego
sól, pieprz do smaku
Dodatkowo:
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1 szklanka bułki tartej
olej do smażenia krokietów
Ewentualnie:
1 łyżka wody
1/4 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Składniki na naleśniki umieszczamy w jednym garnku i miksujemy. Na rozgrzanej patelni o śr. ok 26cm smażymy cienkie naleśniki.
Obraną i pozbawioną nasion cukinię ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Oliwę rozgrzewamy na patelni i dodajemy posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsypujemy startą cukinię i podlewamy 50ml wody. Dusimy lekko posoloną pod przykryciem ok 15 minut. Dolewamy śmietankę oraz dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki ser topiony. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odparowania nadmiaru sosu. W razie potrzeby zagęszczamy łyżką mąki wymieszaną z 1/4 szklanki zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem.
Farszem- najlepiej przestudzonym smarujemy naleśniki, zwijamy na krokiety i panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju na złoty kolor. Podajemy same lub z barszczem.
świetny pomysł z tą cukinią, muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuń