Często o nim słyszałam, ale ciężko było się przekonać do
samodzielnego wykonania. W końcu, w tym roku, spróbowała zrobić go moja
Mama. Okazał się naprawdę smaczny i w ogóle nikt nie pomyślał, że to z
cukinii. Przekonała mnie, teraz i ja mam kilka swoich słoiczków o smaku
cytrynowo- pomarańczowym.
Składniki:
6 kg cukinii- przed obraniem i wydrążeniem nasion
3 galaretki pomarańczowe
3 galaretki truskawkowe
2 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki kwasku
150 ml wody
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, dokładnie wydrążamy środki nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dusimy z dodatkiem wody. Do gotującej się cukinii dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 galaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy, jeśli chcemy gładki dżem, bez cząstek cukinii. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy w garnku z gotującą wodą ok 15 minut lub w piekarniku w temp. 120st C pół godziny.
Składniki:
6 kg cukinii- przed obraniem i wydrążeniem nasion
3 galaretki pomarańczowe
3 galaretki truskawkowe
2 szklanki cukru
4 płaskie łyżeczki kwasku
150 ml wody
Sposób przygotowania:
Cukinię obieramy, dokładnie wydrążamy środki nasienne i kroimy w drobną kostkę. Dusimy z dodatkiem wody. Do gotującej się cukinii dodajemy cukier, mieszamy aż się rozpuści. Dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy 3 galaretki pomarańczowe, do drugiej truskawkowe. Każdą część zaprawiamy także 2 płaskimi łyżeczkami kwasku cytrynowego. Miksujemy, jeśli chcemy gładki dżem, bez cząstek cukinii. Dżem przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików i pasteryzujemy w garnku z gotującą wodą ok 15 minut lub w piekarniku w temp. 120st C pół godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)
Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.