Zrobiłam kiedyś wielkie zapasy kiwi z myślą o tym, by je zjeść. Później
wpadło mi do głowy, że może zrobię z tego kiwi dżem. Jako że samo kiwi
wydawało mi się zbyt kwaśne, do towarzystwa dorzuciłam banany i jabłka. Spasteryzowałam i mam kilka słoiczków na zimę.
Po otwarciu przechowujcie w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie.
4 słoiczki o pojemności ok 200ml.
14 sztuk kiwi
2 banany
2 jabłka
150g cukru
1 cytryna (sok)
1 opakowanie cukru żelującego
Sposób przygotowania:
1. Kiwi obieramy i przemywamy by pozbyć się "włosków". Kroimy na małe kawałki usuwając twarde, białe końce. Dodajemy banany oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych. Miksujemy, ale tak by pozostały cząstki owoców. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz substancję żelującą. Mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut, by owoce puściły trochę soku.
2. Garnek z owocami stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do słoiczków, wycieramy ich brzegi jeśli coś nakapało, a także osuszamy nakrętki, zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 40 minut wkładając przetwory do zimnego piekarnika ustawionego na temp. 120st C. Po pasteryzacji pozostawiamy słoiczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Drewniana łyżeczka wystrugana przez Pana Grzegorza z Graciarni będzie nie tylko piękną ozdobą słoiczków, ale sprawdzi się także przy serwowaniu dżemu na rodzinnym śniadaniu.
Po otwarciu przechowujcie w lodówce nie dłużej niż 2-3 tygodnie.
Składniki:
4 słoiczki o pojemności ok 200ml.
14 sztuk kiwi
2 banany
2 jabłka
150g cukru
1 cytryna (sok)
1 opakowanie cukru żelującego
Sposób przygotowania:
1. Kiwi obieramy i przemywamy by pozbyć się "włosków". Kroimy na małe kawałki usuwając twarde, białe końce. Dodajemy banany oraz jabłka pozbawione gniazd nasiennych. Miksujemy, ale tak by pozostały cząstki owoców. Dodajemy cukier, sok z cytryny oraz substancję żelującą. Mieszamy i pozostawiamy na min. 30 minut, by owoce puściły trochę soku.
2. Garnek z owocami stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy ok 5 minut, po tym czasie przekładamy do słoiczków, wycieramy ich brzegi jeśli coś nakapało, a także osuszamy nakrętki, zakręcamy szczelnie i pasteryzujemy 40 minut wkładając przetwory do zimnego piekarnika ustawionego na temp. 120st C. Po pasteryzacji pozostawiamy słoiczki w piekarniku do całkowitego wystudzenia.
Drewniana łyżeczka wystrugana przez Pana Grzegorza z Graciarni będzie nie tylko piękną ozdobą słoiczków, ale sprawdzi się także przy serwowaniu dżemu na rodzinnym śniadaniu.
Musi być pyszny! :)
OdpowiedzUsuńCiekawy bardzo ten dżemor :)
OdpowiedzUsuńDżemik znam bo robiłam taki ale słoik to bosski!
OdpowiedzUsuń