Wiecie już, że szpinak pokochałam miłością bezgraniczną i bezwarunkową.
Nie mogło go więc zabraknąć w moim urodzinowym torcie. W połączeniu z
kremem truskawkowym i białą czekoladą był obłędny w smaku i zachwycał
wyglądem. Do powtórzenia na pewno!
Składniki na tortownicę o śr 16cm
Ciasto szpinakowe:
180g szpinaku baby
3 jajka
1/3 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru kryształu
ok 250-300g mąki tortowej
1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%)
4 łyżki cukru pudru
300g truskawek (mogą być mrożone)
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady
ok 80 ml słodkiej śmietanki
kolorowe perełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (śmiało można go zjeść), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 3 części.
2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu.
3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową polewę wylewamy na wierzch tortu i delikatnie rozprowadzamy. Posypujemy kolorowymi perełkami i pozostawiamy do zastygnięcia.
Składniki na tortownicę o śr 16cm
Ciasto szpinakowe:
180g szpinaku baby
3 jajka
1/3 szklanki oleju
sok z 1/2 cytryny
1/2 szklanki cukru kryształu
ok 250-300g mąki tortowej
1 niezbyt pełna łyżeczka proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
200g masła o wysokiej zawartości tłuszczu (min.82%)
4 łyżki cukru pudru
300g truskawek (mogą być mrożone)
Dodatkowo:
1 tabliczka białej czekolady
ok 80 ml słodkiej śmietanki
kolorowe perełki do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciasto: Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia przyciętym do odpowiedniego rozmiaru. Szpinak myjemy i dobrze osuszamy. Miksujemy z olejem i sokiem z cytryny. Jajka miksujemy z cukrem kryształem, powoli dodajemy masę szpinakową, a na końcu stopniowo dosypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Połączone składniki przelewamy na tortownicę i pieczemy do suchego patyczka, ok 40 minut. W trakcie możemy przykryć wierzch folią aluminiową. Gotowe wykładamy z formy i studzimy. Ścinamy wierzch (śmiało można go zjeść), a pozostałe ciasto dzielimy np nitką na 3 części.
2. Krem: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem. Truskawki (rozmrożone) miksujemy i powoli, po jednej łyżce dodajemy do kremu. Gotowym przekładamy krążki ciasta i boki tortu.
3. Polewa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pod koniec dodajemy śmietankę. Gotową polewę wylewamy na wierzch tortu i delikatnie rozprowadzamy. Posypujemy kolorowymi perełkami i pozostawiamy do zastygnięcia.
Wyglada spektakularnie!
OdpowiedzUsuńWspaniale kolory!
:)
świetny ;bajkowy wygląd ;) porywam pomysł i zapraszam do siebie na kilka słodkich inspiracji;
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka
Wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńsuper kolorystyka :) Uroczy torcik :) Jeszcze raz wszystkiego najlepszego :)
OdpowiedzUsuńAsiu, chciałabym zrobic ten tort w prostokątnej tortownicy. Mam podwoić składniki?
OdpowiedzUsuńKasia tak jak pisałam na fb: na kwadratową blaszkę o boku 24cm podwajamy, a na prostokątną ok. 24x36cm potrajamy, by był wyższy :)
OdpowiedzUsuń