Niedoceniane przeze mnie kuleczki ciecierzycy doskonale sprawdziły się
jako chrupiąca przekąska, a także jako dodatek do kremu z cukinii.
Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W oryginale była to zwykła ciecierzyca, którą trzeba było ugotować. Kupując konserwową mogłam ten krok pominąć.
Składniki:
1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozkładamy tak, by każde ziarno było obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę zsypujemy do miski, dodajemy oliwę, sól oraz paprykę. Dokładnie mieszamy i ponownie wykładamy na blaszkę. Pieczemy raz jeszcze ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.
Pomysł na nie zaczerpnęłam z internetu. W oryginale była to zwykła ciecierzyca, którą trzeba było ugotować. Kupując konserwową mogłam ten krok pominąć.
Składniki:
1 słoik ciecierzycy konserwowej (400g po odsączeniu)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól morska
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Sposób przygotowania:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i dokładnie osuszamy w ręcznikach papierowych. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i rozkładamy tak, by każde ziarno było obok drugiego. Pieczemy w nagrzanym do 200st C piekarniku ok 15 minut. Po tym czasie ciecierzycę zsypujemy do miski, dodajemy oliwę, sól oraz paprykę. Dokładnie mieszamy i ponownie wykładamy na blaszkę. Pieczemy raz jeszcze ok 15 minut, do uzyskania złotego koloru i odpowiedniej chrupkości.
Taką piękną ceramikę z wzorem cebulowym możecie nabyć w Galeria Cuda Świata.
Polecam zajrzeć, na pewno znajdziecie coś dla siebie :)
Bardzo ciekawa jestem jej smaku :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :)
OdpowiedzUsuń