Wspominałam Wam już, że zostałam obdarowana cukinią...? No właśnie ;) Jeśli również macie jej pod dostatkiem, to przygotujcie taką oto
sałatkę. Wystarczy dodać marchew, papryki oraz cebulę, a w zamian
dostaniemy sałatkę do obiadu. Jeśli zaś spodziewamy się gości lub przyszli jacyś niespodziewani, to
wystarczy odcedzoną zawartość słoika połączyć z ugotowanymi jajkami i
majonezem, odpowiednio doprawić i podać do stołu.
Składniki:
3 większe cukinie
1 kg papryki czerwonej
1 kg papryki żółtej
1 kg papryki zielonej
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
ok 3 łyżki soli
Zalewa:
7 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
ziele angielskie
liście laurowe
gorczyca
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z papryką, cebulą i marchewką. Cukinię i paprykę posolić i odstawić na 12 godzin. Cebulę i marchew zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać do cukinii i papryki. Z podanych składników przygotować zalewę. Do wyparzonych słoików dać kilka ziarenek ziela, gorczycy i liść laurowy, a następnie nakładać warzywa. Zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Jeśli nie chcemy "wyławiać" gorczycy ze słoika przed zrobieniem sałatki z majonezem, to warto dodać ją do gotującej zalewy, a następnie przecedzić.
Składniki:
3 większe cukinie
1 kg papryki czerwonej
1 kg papryki żółtej
1 kg papryki zielonej
1 kg cebuli
1/2 kg marchwi
ok 3 łyżki soli
Zalewa:
7 szklanek wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
ziele angielskie
liście laurowe
gorczyca
Sposób przygotowania:
Cukinię obrać, wydrążyć środki nasienne, pokroić w drobną kostkę. Podobnie postąpić z papryką, cebulą i marchewką. Cukinię i paprykę posolić i odstawić na 12 godzin. Cebulę i marchew zalać wrzącą wodą i odstawić na godzinę, po tym czasie odcedzić i osączyć z jej nadmiaru. Dodać do cukinii i papryki. Z podanych składników przygotować zalewę. Do wyparzonych słoików dać kilka ziarenek ziela, gorczycy i liść laurowy, a następnie nakładać warzywa. Zalać przygotowaną zalewą, zakręcić i pasteryzować 10 minut.
Jeśli nie chcemy "wyławiać" gorczycy ze słoika przed zrobieniem sałatki z majonezem, to warto dodać ją do gotującej zalewy, a następnie przecedzić.
świetny pomysł z tą sałatką :) i do tego słoiczki w Twoim wykonaniu to ozdoba spiżarni ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Słoiczki uwielbiam mieć przybrane ;)Tylko już mi pomysłów brakuje hihi ;)
UsuńAsiu super pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńPODOBA MI SIE
OdpowiedzUsuńNIE WIEDZIALEM CO MAM ZROBIĆ Z CUKINIĄ
TERAZ WIEM CO ZROBIE Z NADMIAREM
XD
Ciesze się, że mogłam pomóc ;) Czekam na zdjęcie, pozdrawiam Asia
Usuń