Sezonowe owoce doskonale spisują się w ciastach. Zarówno w tych pieczonych jak i przygotowanych na zimno.
Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale w większych miastach znajdziecie je pewnie w każdym supermarkecie.
Jeśli nie- przepis zapiszcie i za rok przyda się na pewno ;)
Składniki:
Na blaszkę 24x24cm
ok 12 herbatników kakaowych
2 duże kubki jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
200g porzeczek czerwonych
200g borówki amerykańskiej
1 galaretka malinowa
1 galaretka leśna lub jagodowa
1 galaretka cytrynowa
1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
6 łyżek żelatyny
140ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników. Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta.
W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlewamy po ok 70 ml gorącej wody i dajemy po 3 łyżki żelatyny i galaretkę- do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze mieszamy by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem wstawiamy kubek do miski z gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Każdy jogurt miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodajemy zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową. Warstwę borówkową przelewamy na herbatniki i układamy delicje, powoli zalewamy częścią porzeczkową. Wierzch ozdabiamy owocami i zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.
Borówki cały czas są dostępne, gorzej z porzeczkami. Ale w większych miastach znajdziecie je pewnie w każdym supermarkecie.
Jeśli nie- przepis zapiszcie i za rok przyda się na pewno ;)
Składniki:
Na blaszkę 24x24cm
ok 12 herbatników kakaowych
2 duże kubki jogurtu naturalnego
6 łyżek cukru pudru
200g porzeczek czerwonych
200g borówki amerykańskiej
1 galaretka malinowa
1 galaretka leśna lub jagodowa
1 galaretka cytrynowa
1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym
6 łyżek żelatyny
140ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie warstwę herbatników. Owoce myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 części, przy czym jedna mniejsza od drugiej- na wierzch ciasta.
W osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlewamy po ok 70 ml gorącej wody i dajemy po 3 łyżki żelatyny i galaretkę- do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze mieszamy by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem wstawiamy kubek do miski z gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Każdy jogurt miksujemy z 3 łyżkami cukru pudru. Do jednego dodajemy zblendowane borówki i żelatynę z galaretką jagodową, a do drugiego porzeczki i przestudzoną żelatynę z galaretką malinową. Warstwę borówkową przelewamy na herbatniki i układamy delicje, powoli zalewamy częścią porzeczkową. Wierzch ozdabiamy owocami i zalewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretką cytrynową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by dobrze stężało.
Bajecznie kolorowe :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenia, musi być pyszne to ciasto :)
OdpowiedzUsuń