Doskonała w smaku, o kremowej konsystencji i delikatnej barwie. Podana z
pieczoną, chrupiącą ciecierzycą oraz z intensywnie zielonym mchem
jadalnym podbiła moje serce.
Jeśli Wy także lubicie kremowe zupki, a i cukinia Wam nie straszna, to wykorzystajcie przepis jeszcze tego lata.
Składniki:
1,5kg cukinii
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
500-600 ml bulionu
100g kremowego, śmietankowego serka topionego
sól, pieprze do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki mchu jadalnego *
100g pieczonej ciecierzycy *
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy.
Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię.
Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem.
Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną ciecierzycą.
* najedź kursorem na wyraz i kliknij, by przejść do przepisu :)
Jeśli Wy także lubicie kremowe zupki, a i cukinia Wam nie straszna, to wykorzystajcie przepis jeszcze tego lata.
Składniki:
1,5kg cukinii
3 średniej wielkości ziemniaki
1 mała cebula
2 małe ząbki czosnku
500-600 ml bulionu
100g kremowego, śmietankowego serka topionego
sól, pieprze do smaku
4 łyżki oliwy z oliwek
4 łyżki mchu jadalnego *
100g pieczonej ciecierzycy *
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Podsmażamy.
Cukinię obieramy, wydrążamy środki z nasionami i kroimy w małą kostkę. Dodajemy wraz z łyżką oliwy z oliwek na patelnię.
Warzywa podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem dodając po ok 5 minutach serek topiony podzielony na mniejsze cząstki. Ponownie dusimy do całkowitego rozpuszczenia serka. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem.
Na talerzu ozdabiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek, jadalnym mchem oraz pieczoną ciecierzycą.
* najedź kursorem na wyraz i kliknij, by przejść do przepisu :)
Zupy z cukinii to jeszcze przyznam, że nie próbowałam, a Twoja prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńW ogóle nie czuć w niej cukinii. Ja osobiście jakoś specjalnie za nią nie przepadam, ale w tych wszystkich "kombinacjach" jest naprawdę super :)
Usuń