Tyle się naoglądałam sałatek i przystawek przed świętami że nie wiedziałam, którą zrobić. Kusiła mnie ogromnie ta na krakersach, ale po piętach deptała jej rolada szpinakowa z serkiem i łososiem.
Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego?
Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku.
Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną warstwą biszkoptu wyglądał by na pewno jeszcze lepiej.
Nie mniej sałatka była inna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku prądu (w Sylwestra!) spędzaliśmy przy świeczkach 😂
Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
Pomyślałam, że może by to jakoś połączył i zrobił coś zupełnie innego?
Tak właśnie powstała sałatka tortowa, na biszkoptowym, wytrawnym spodzie ze szpinaku.
Choć teraz żałuję, że nie zrobiłam jej z 4 jajek i nie podzieliłam na pół, bo torcik z jeszcze jedną warstwą biszkoptu wyglądał by na pewno jeszcze lepiej.
Nie mniej sałatka była inna (niektórzy myśleli, że to ciasto 😁), smaczna i umiliła nam wieczór, który z braku prądu (w Sylwestra!) spędzaliśmy przy świeczkach 😂
Biszkopt szpinakowy na formę 19x28cm:
3 jajka
150g świeżego szpinaku
1/4 szklanki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu
3 łyżki mąki pszennej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
1 serek jogurtowy typu Almette
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka przyprawy "Kebab-gyros"
2 szczypty kurkumy
2 łyżki oleju rzepakowego
6 łyżek majonezu
3 pełne łyżki pikantnego ketchupu
200g sera żółtego w kawałku
1 duży słoik papryki konserwowej
5 jajek ugotowanych na twardo
40g tartego parmezanu
1 puszka groszku konserwowego
2 duże pęczki szczypiorku
Sposób przygotowania:
1. Biszkopt: Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dolewamy rozdrobniony szpinak. Dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i delikatnie, łyżką mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i pieczemy w nagrzanym do 170st C piekarniku ok 30 minut. Przestudzony przekładamy na czystą blaszkę i smarujemy całość serkiem jogurtowym.
2. Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy kurkumą oraz przyprawą kebab-gyros i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Przestudzony rozdrabniamy np. w mikserze. Wykładamy na serek.
3. 3 łyżki majonezu, ketchup oraz starty na drobnych oczkach ser żółty łączymy ze sobą i rozsmarowujemy na warstwie kurczaka. Pokrywamy pokrojoną w kostkę i dobrze odciśniętą na siteczku papryką konserwową.
4. Ugotowane jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ścieramy na grubych oczkach, dodajemy kolejne 3 łyżki majonezu oraz parmezan. Wykładamy na paprykę i dokładnie rozsmarowujemy. Układamy groszek konserwowy, uprzednio równie dobrze odsączony najlepiej na papierowych ręcznikach i pokrywamy warstwą żółtek startych na drobnych oczkach oraz posiekanym drobno szczypiorkiem. Sałatkę przykrywamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Wygląda obłędnie na pewno zrobię przepis zapisany
OdpowiedzUsuńPolecam, bo "sałatka" naprawdę smaczna! Czekam na zdjęcie, pamiętaj że do 6 stycznia trwa konkurs gdzie można zdobyć drobny upominek ;)
UsuńDziękuję za przepis! Wszystkiego dobrego w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńZ wzajemnością! Dużo zdrówka, a reszta sama przyjdzie ;)
Usuńrewelcja ,genialny pomysl
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńSuper pomysł, moich gości zaskoczył tort szpinakowy, a co powiedzą na to :-) na pewno pojawi się na moim stole :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊
UsuńSuper pomysł, uwielbiam takie :) Mam pytanie, czy można użyć szpinak mrożony?
OdpowiedzUsuńOczywiście, myślę że tak z 6 brykiecików wystarczy 😊
UsuńPrzeprsza,niżej zadałam to pytanie,a tu mam odpowiedź :)
UsuńSuper pomysł, trochę kolorów w te szare dni się przyda, kiedyś się na nią skuszę może na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńAsiu podziwiam Twoją kreatywność, wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)
Będzie mi miło, dziękuję Bożenko 😘
UsuńCzy szpinak świeży można zastapić mrozonym? Jeśli tak to ile gram?
OdpowiedzUsuńNic nie szkodzi, kto pyta nie błądzi ;) Rzadko używam mrożonego szpinaku, ale jeśli już to kupuję go właśnie w takich brykietach. Pojęcia nie mam ile waży jeden, więc nie podpowiadam "gramowo", a tak właśnie "objętościowo". Myślę że na 3 jajka ta ilość(6) w zupełności wystarczy.
UsuńTa sałatka wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
Usuńniesamowicie kreatywna ta sałatka :D podoba mi się pomysł i kiedyś z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam!
UsuńGeniusz w kobiecej postaci ;) Asia, wymyśliłaś to tak, że czapki z głów... Nie dorastam Ci do łydki ;)
OdpowiedzUsuńHaha dzięki ;) No tak... łydki zawsze miałam masywne, ale że aż tak?! 😛
UsuńREWELACJA!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńBardzo fajny sposób podania sałatki :-)
OdpowiedzUsuńA w głowie już kolejny pomysł, tylko czeka na realizację :)
UsuńSalatka zrobiona, baaardzo smaczna,ale jak to robisz ,ze jest tak rowno pocieta.Jakos moja nie wygladala tak uroczo i schludnie...Dzieki za przepis.
OdpowiedzUsuńWystarczy dobrze schłodzić i mieć ostry nóż ;)
UsuńFajnie że smakuje, koniecznie podeślij mi zdjęcie!
Asia czym zastąpić papryke, żeby kolorek był? Bo w domu nikt konserwowej nie lubi...
OdpowiedzUsuńTylko posiekana czerwona cebula na myśl mi przyszła ;)
Usuńa świeża papryka może być?
UsuńOczywiście, zrozumiałam, że w ogóle papryka nie wchodzi w grę ;)Świeża jak najbardziej, aczkolwiek drobniutko posiekana :)
UsuńA ile wtedy świeżej papryki? Z góry dziękuję za szybką odpowiedź ;)
UsuńMyślę że z dwie to takie minimum ;) Warto mieć trzecią w pogotowiu, posiekać dwie rozłożyć i jeśli się wyda mało widoczna, to dołożyć tą trzecią ;)
UsuńSuper pomysł,napewno wypróbuje.
OdpowiedzUsuńCzęsto korzystam z różnych kreatywnych przepisów, ale Twój jest niesamowity w wyglądzie i zapewne w smaku! Gratuluję i będę tu często zaglądać!
OdpowiedzUsuńBardzo kreatywny pomysł. A jaki wymiar powinna mieć blaszka na której trzeba upiec biszkopt?
OdpowiedzUsuńDziękuję 😊 Jest podane przy składnikach, 19x28cm.
UsuńPycha 🙂 dziś zrobiona. Troszkę sucha mu wyszła ale to przez to ze miałam uze piersi około 1,5kg
OdpowiedzUsuńRodzince smakuje🙂 chciałam wstawić zdjęcie ale nie mogę chyba jako anonim ☹ pozdrawiam Aleksandra
Olu bardzo cieszy mnie Twoja opinia i fajnie że podzieliłaś się nią z pozostałymi moimi Czytelnikami :) Jeśli tylko masz zdjęcie, to podeślij je proszę na pocztę kuchniawczekoladzie@poczta.fm lub rzelkazag@poczta.fm Serdecznie pozdrawiam, Asia
UsuńNa jaka blachę jest przepis ? :-) nie chce żeby sałatka wyszła za niska lub za bardzo wysoka :-) ;-)
OdpowiedzUsuńTak jak biszkopt: 19x28 ;)
UsuńWygląda znakomicie, dziękuję za przepis. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZamiast kurczakaozna dac łososia?
OdpowiedzUsuńMyślę, że będzie smacznie :) Nie ma składników, które z łososiem by nie zgrały, więc proszę spróbować :)
UsuńO mamo! Jakie to fajne :D. Zaraz przyrządzę taką sałatkę i pochwalę się koleżankom :D. Ale będą mi zazdrościły :P
OdpowiedzUsuńSałllatka wygląda przecudnie i efektownie w wolnej chwili zapraszam na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńWitam super pomysl napewno zrobie.
OdpowiedzUsuńJuż lecę do kuchni sprawdzić czego mi brakuje i do roboty.Dzisiaj będzie próbna a na następną zaproszę gości !!!
OdpowiedzUsuńCzekam na zdjęcie 😘
Usuńzamiast tego szpinaku ,można dac chleb tostowy
OdpowiedzUsuńKochani! Zawsze wszystko można, ale pamiętajcie, że smak zmieni się na pewno, a na t akurat nie powinno Wam zależeć 😉
UsuńA na okrągłej formie tez wyjdzie ?
OdpowiedzUsuńOczywiście że można 😉
UsuńPierwszy raz robiłam z kurczakiem i wyszła pyszna. Natomiast przy drugim podejsciu zamiast kurczaka-tuńczyk, a zamiast papryki- czerwona cebula.
OdpowiedzUsuńA sałatka hmmm równie obłędna ;)
Hmmm pewnie jestem glupiutka, ale ta foremka 19 na 8 musi byc malenka. Wlasnie wymierzylam wszystkie foremki jakie mam i najmniejsza ma 28cm na 18 chyba. A jako,ze napalilam sie na te salatke jak " ruski na czolg " i chcialam zrobic na jutro na sklaadkowy wspolny obiad i nie wiem ,mam podwoic porcje
OdpowiedzUsuńPrzepraszam,kurza slepota mnie ogarnela zamiast 28 zobaczylam 8 ech starosc nie radosc :) :) :)
OdpowiedzUsuńDopiero sprawdzam pocztę więc nie odpisałam wcześniej ale widzę że już Pani dojrzała 2 przed 8 😉 zdarza się każdemu coś przeoczyć, nawet mi 🤣 czekam na zdjęcie sałatki i opinie czy smakowała 😚
UsuńZdjecia nie mam ale salatka byla mega pyszna i zrobila furrore wsrod wlochow i mimo,ze ja ni bylam zadowolona zjej wygladu to Wlosi wszyscy och i ach :) i nawet wloskie imie jej wymyslili "prato fiorito" czyli kwitnaca laka :) . Przepraszam,ale nie mam polskich znakow
UsuńSałatka bardzo smaczna i pięknie wygląda, ale problem z jej krojeniem żeby się nie rozsypywała. Jak to prawidłowo zrobić?
OdpowiedzUsuńTak jak pisze na końcu, sałatkę należy solidnie schłodzić a podać dopiero wtedy kiedy wiemy że goście zaraz ja zjedzą 😉 najlepiej od razu przy nich ja pokroić i rozdać na talerzyki, bo stanie w ciepłe zdecydowanie utrudnia jej krojenie 😞
UsuńHighly energetic blog, I loved that a lot.
OdpowiedzUsuńWill there bbe a part 2?
Pyszna sałatka :) ja oczywiście nie doczytałam ze trzeba przed podaniem schłodzić i podałam w naczyniu żaroodpornym ale nic nie zostało :D
OdpowiedzUsuńPycha pierwszy raz wczoraj robiłam goście zachwyceni. Rewelacja. Polecm
OdpowiedzUsuńJadłam tą sałatkę u koleżanki. Jest po prostu rewelacyjna choć kumpela dała mniej majonezu. Jak pokazałam zdjęcie moim dzieciom to reakcja była natychmiastowa " mama zrób":)
OdpowiedzUsuńChciałam zrobić tą sałatkę na święta i podać w niedzielę wielkanocną na kolacje czy jak zrobię ją w sobotę to będzie za wcześnie i czy biszkopt szpinakowy wtedy nie namoknie
OdpowiedzUsuńJa robiłam ja w tym samym dniu ale myślę Że w sobotę na wieczór spokojnie możesz zrobić, tylko pamiętaj, by trzymać ją w lodówce cały czas bo inaczej będzie się źle kroić 😉 a jeśli chodzi o samo krojenie, to podziel ja na części jak wyciągniesz z lodówki i dopiero podaj, będzie najlepiej 😉
UsuńSałątka jest genialna tylko co mi Pani proponuje w zamian za groszek aby nie stracić na smaku i wyglądzie
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o kolor to nadawałaby się zielona papryka drobno posiekana,całe ona zaostrzy smak, bo groszek jest jakby nie było słodszy. Można go ez całkowicie pominąć. Wczoraj jakiej przyczyny nie hevPan groszku jeśli można zapytać?!
UsuńWitam :-) ślicznie wygląda ten torcik.Mam zamaiar zrobić.Tylko czy ten biszkopt można by upiec w owalnym naczyniu żaroodpornym? :-| i czy posmarować dno naczynia też nie wiem..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Joanna
Szczerze nigdy nie piekłam żadnego biszkoptu w naczyniu żaroodpornym i nie mam pojęcia jak by się upiekł. Na pewno trzebaby posmarować dni i wysypać choćby bułka tarta ale odpowiedzialności nie biorę. 😉
UsuńI po Świętach :-)
UsuńBiszkopt się udał w żaroodpornym.Dno wysmarowalam masłem i posypałam bułką.Piekłam 25 min.Jak on pięknie pachniał..Sałatka smaczna i efektowna.Dziękuję i pozdrawiam z Jarocina.
Ooo świetna informacja, podwójna bo cieszę się ogromnie że smakowała a po dwa wiem że w razie wu mogę upiec w naczyniu 😉 masz zdjęcie jakieś? Chętnie zobaczę Twoje dzieło 😍 dziękuję za opinie i serdecznie, poświąteczne pozdrawiam 😃
UsuńSałatka prezentuje się bardzo ładnie, zachwyciła gości. Niestety sama nie mogłam jej skosztować ze wzgledu na dietę bezmleczną, uszczypnęłam tylko kawałek. Zrobilam ja z dwóch blatów biszkoptów,podeślę zdjęcie na maila. Gościom smakowała, jednak usłyszałam też, że jest trochę sucha. Następnym razem dam więcej majonezu, no I muszę pomyśleć nad jakimś składnikiem, który zastapiłby groszek. Mimo tego, że go lubię, jakoś mi nie podszedł taki suchy. Sałatka mimo tego, że schłodzona kroi się ciężko, lepiej idzie krojąc większe kawałki. Tutaj najgorsza jest ta wierzchnia warstwa, która sie trochę sypie. Torcik na pewno powtórzę, bo wygląda zjawiskowo. Następnym razem dam więcej majonezu, może tą czerwoną cebulkę, żeby zaostrzyć smak. Aaa i jeszcze jedna wskazówka. Biszkopty piekłam dzień wcześniej. Po upieczeniu polożyłam jeden na drugim dzieląc papierem do pieczenia jednak nie przykryłam tego na wierzchu, ktory niestety trochę wysechł i sie skurczył, więc uważajcie.
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszy kiedy Czytelnik dzieli się tak konstruktywną opinią! Każdy ma jednak s one upodobania więc warto kombinować i dobrać tak smaki, by smakowało większości. Czekam z niecierpliwością na zdjęcia i serdecznie pozdrawiam 😃
UsuńSałatka wygląda przepięknie, niesamowicie estetycznie! Jakiej wielkości blaszki użyłaś ??
OdpowiedzUsuńTak jak podano, ok 19x28cm ;)
UsuńTHANK YOU SO MUCH FOR EYE OPENING TO THE WORLD OF KITCHEN. GOD BLESS YOU!!
OdpowiedzUsuńmoge prosic o opinie osob ,ktore robily salatke dzien wczesniej?
OdpowiedzUsuńbylo ok ? nie zmiekl biszkpopt?
Witam, czy ten biszkopt jest mokry w środku ?
OdpowiedzUsuńOn jest wilgotny ale nie mokry :) po upieczeniu patyczek jest suchy, nie obiera się.
UsuńDziękuję :) salatka jest pyszna !
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakuje i dziękuję za opinię! 😌
UsuńKreatywnie i bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje świetnie ;)
OdpowiedzUsuń