Jeszcze przed świętami pokazywałam Wam te małe, zgrabne cudeńka ;) Fakt, że choć właśnie takie zgrabne, to kalorii mają sporo, ale na ich temat dziś się nie będziemy rozpisywać. Wszak trwa jeszcze długi weekend, a ten zobowiązuje do dyspensy i odrobiny zapomnienia...
Na tak nadziewane rurki makaronowe naszło mnie już dawno. Przyznam, że raz już nawet próbowałam zrobić, ale w momencie gdy włożyłam makaron do gotującej wody, dzieci mnie tak zakręciły, że z minuty zrobiło się 8, a wtedy z wody nie było już co wyciągać. Podgotować trzeba koniecznie, bo nigdy nam tak makaron nie zmięknie smażąc, ale wszystko musi być z umiarem ;)
Tak przygotowane krokieciki podałam z sosem pieczarkowym, ale i bez niego było smacznie, choć nie będę ukrywać- zjadłam tylko jednego! Resztę przejął Mąż, tak bardzo mu smakowały, że zniknęły w mgnieniu oka, co akurat mnie bardzo cieszy. Lubię, kiedy talerze pozostają puste!
Składniki na 10 sztuk:
Na tak nadziewane rurki makaronowe naszło mnie już dawno. Przyznam, że raz już nawet próbowałam zrobić, ale w momencie gdy włożyłam makaron do gotującej wody, dzieci mnie tak zakręciły, że z minuty zrobiło się 8, a wtedy z wody nie było już co wyciągać. Podgotować trzeba koniecznie, bo nigdy nam tak makaron nie zmięknie smażąc, ale wszystko musi być z umiarem ;)
Tak przygotowane krokieciki podałam z sosem pieczarkowym, ale i bez niego było smacznie, choć nie będę ukrywać- zjadłam tylko jednego! Resztę przejął Mąż, tak bardzo mu smakowały, że zniknęły w mgnieniu oka, co akurat mnie bardzo cieszy. Lubię, kiedy talerze pozostają puste!
Składniki na 10 sztuk:
10 sztuk
makaronu cannelloni
500g mięsa
mielonego z szynki
1 czerwona
cebula
3 łyżki
bułki tartej + do panierowania
½ szklanki
mąki pszennej
2 małe jajka
Sól, pieprz
do smaku
Olej
rzepakowy do smażenia
Składniki
na sos pieczarkowy:
300g pieczarek
1 cebula
3 płaskie łyżki mąki pszennej
3 płaskie łyżki mąki pszennej
200ml wody
100g śmietany 18%
½ płaskiej łyżeczki pieprzu
100g śmietany 18%
½ płaskiej łyżeczki pieprzu
½ płaskiej
łyżeczki soli
1 płaska
łyżeczka masła
Sposób
przygotowania:
Makaron
cannelloni wrzucamy do gotującej się wody na 1½ minuty. Odcedzamy i
osuszamy, a następnie układamy w odstępach obok siebie na wysypanej mąką desce.
Mięso
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dodajemy bułkę tartą. Gotowym
nadziewamy obgotowane i przestudzone rurki makaronowe. Obtaczamy w mące, jajku
i bułce tartej, smażymy na dużej ilości rozgrzanego tłuszczu, ale na małym
ogniu, tak by makaron jeszcze troszkę zmiękł, a „krokiety” nie były przypalone.
Sos-
Pieczarki myjemy, kroimy w pół talarki i zalewamy 150ml wody z łyżką masła.
Gotujemy na wolnym ogniu dodając w międzyczasie posiekaną drobno cebulę.
Śmietanę mieszamy z odrobiną pieczarkowego wywaru i dodajemy do całości. Mąkę
rozrabiamy w 50ml zimnej wody, łączymy z 50 ml wywaru i dolewamy do sosu.
Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Krokiety
podajemy na ciepło polane sosem.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na pyszną przekąskę na ciepło :)
OdpowiedzUsuńSuper! Ty to masz pomysły!
OdpowiedzUsuń